Με τη Μέρκελ συναντάται ο Ρέντσι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, 14:35
Με τη Μέρκελ συναντάται ο Ρέντσι
«Δεν είμαστε σκράπες. Η Ιταλία ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει, δεν είναι ο κακός μαθητής της Ευρώπης» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στον Τύπο, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Το απόγευμα ο Ρέντσι συναντάται στο Βερολίνο με την καγκελάριο για να της εκθέσει τη στρατηγική του για την οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση της ανεργίας στην Ιταλία, η οποία -όπως εκτιμά- θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ματέο Ρέντσι πρόκειται να επαναλάβει στην Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ιταλία δεν αμφισβητεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ότι θα συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αλλά παράλληλα θα υπογραμμίσει πως απαιτείται ελαστικότερη εφαρμογή κάποιων δεσμευτικών οικονομικών κριτηρίων, ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναμένεται να εκθέσει τα σχέδια της κυβέρνησής του, αρχίζοντας από τις περικοπές των δαπανών του Δημοσίου -οι οποίες φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ- και να διαβεβαιώσει την καγκελάριο ότι η μείωση των φόρων για τους χαμηλόμισθους (έως και 1.000 ευρώ για όποιον κερδίζει μέχρι 25.000 τον χρόνο μικτά) δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας του.

Σχολιαστές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι, παρά τους υψηλούς τόνους σε μέρος του γερμανικού Τύπου, με ορισμένες εφημερίδες να κάνουν λόγο για «απειλή κατά της οικονομικής πολιτικής του Βερολίνου», το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ - Ρέντσι θα είναι θετικό, με εκατέρωθεν δέσμευση για στενότερη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΤελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, 14:35