Συνολικά 1.800 άτομα παρέστησαν στην κηδεία του τέως καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος κηδεύτηκε χθες στο Αμβούργο με τιμές αρχηγού κράτους.

Ανάμεσά τους προσωπικότητες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ´Εστέν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ. Σε δηλώσεις του, ο Χένρι Κίσινγκερ ανέφερε: «Οι πιο σημαντικές αρετές ενός ηγέτη είναι το όραμα και η τόλμη. Για τον Σμιτ ίσχυαν οι αρχές: λογική, δίκαιο, ειρήνη και πίστη», και τόνισε ότι συμπορεύτηκε με τον Χέλμουτ Σμιτ επί έξι δεκαετίες, προσθέτοντας ότι «η φιλία του ισοδυναμούσε με σχέση ζωής… Γύριζε τον κόσμο και έγραφε σχεδόν ένα βιβλίο κάθε χρόνο, εξηγώντας μας τις εξελίξεις. Μας υπενθύμιζε τις ευθύνες μας. Ήταν κατά κάποιον τρόπο μια παγκόσμια συνείδηση», είπε ο Αμερικανός βετεράνος πολιτικός.

Μιλώντας για τον Σμιτ, η Άγκελα Μέρκελ είπε: «Θα λείψει σε όλους μας. Ήταν ένας θεσμός, ένας οξυδερκής παρατηρητής και σχολιαστής. Ο υψηλός σεβασμός που ενέπνεε ήταν δικαιολογημένος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Κηδεύτηκε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης