Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ με διευρυμένη μορφή, το αμερικανικό Πεντάγωνο ξεκαθάρισε με ωμή ορολογία πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις κτήσεις τους, συμπεριλαμβανομένου και του Γκουάμ, και τους συμμάχους τους από κάθε απειλή.

Εξακολουθεί και παραμένει ασαφές το πώς θα διαρθρωθεί η αμερικανική απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ
τόσο στον διπλωματικό τομέα όσο και στον στρατιωτικό
Συμπληρωματικά ανακοινώθηκε πως η στρατιωτική απάντηση στην απειλή θα είναι σαρωτική, αλλά ο στόχος δεν είναι ο ολοκληρωτικός εκμηδενισμός της Β. Κορέας. «Υπάρχουν πολλές εκδοχές για να το πετύχουμε» καταλήγει η ανακοίνωση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι εφημερίδες της Σεούλ καλούν με αιφνιδιαστική επιμονή την κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει άμεσα στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποιο έλλειμμα εμπιστοσύνης έναντι των ΗΠΑ. Η Σεούλ από το πρωί της Δευτέρας προχώρησε σε έκτακτα στρατιωτικά γυμνάσια με χρήση πυραυλικών συστημάτων ως απάντηση στην πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας.

Εξακολουθεί και παραμένει ασαφές το πώς θα διαρθρωθεί η αμερικανική απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ
τόσο στον διπλωματικό τομέα όσο και στον στρατιωτικό, δεδομένου ότι οι πάντες αντιλαμβάνονται πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι και πως η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία αναμένουν από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει το πώς θα τις προστατεύσει.

Οι ηγέτες παγκοσμίως βρίσκονται σε συναγερμό, έπειτα από τους ισχυρισμούς της Β. Κορέας ότι πλέον μπορεί για πρώτη φορά να τοποθετήσει βόμβα υδρογόνου σε πυρηνική κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ερωτηθείς εάν σκοπεύει να πραγματοποιήσει επίθεση, ανέφερε λακωνικά: «Θα δούμε».

Η Πιονγκγιάνγκ είναι πλέον σαφές ότι έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει στο οπλοστάσιό της εκτός από τις πυρηνικές βόμβες τύπου Α’ και τη βόμβα υδρογόνου.

Είναι προφανές ότι από την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου η σύγκρουση του Ειρηνικού αποκτά νέα σημασία και εισέρχεται σε νέα φάση, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Κίνα και η Ρωσία θα κληθούν να προσαρμόσουν τις αντιδράσεις τους σε σχέση με τα καινούργια δεδομένα.

Με ασκήσεις απαντά η Ν. Κορέα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί μια άσκηση σε αντίδραση στην έκτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή. Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται. Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες την έκτη και πιο ισχυρή από κάθε άλλη πυρηνική δοκιμή της.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε αργότερα ότι δοκιμάστηκε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετείται στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σε μια νέα δραματική κλιμάκωση της διένεξής της με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Μετά τις ανακοινώσεις της Πιονγκγιάνγκ, ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Τwitter κατηγόρησε τη Β. Κορέα ότι με τα λόγια και τις πράξεις της εξακολουθεί να τηρεί μια εξαιρετικά εχθρική στάση έναντι των ΗΠΑ. Είπε ακόμη πως πρόκειται για ένα κράτος που έχει γίνει απειλή για την Κίνα, η οποία επιχειρεί να βοηθήσει, αλλά με πολύ μικρή επιτυχία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης