Ο Αμερικανός επικεφαλής των διεθνών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους καθόρισε ένα χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση του ελέγχου των επαρχιών της χώρας στις ντόπιες δυνάμεις, τονίζεται σε δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Τάιμς.

Ο χάρτης των αφγανικών επαρχιών του Πετρέους, ο οποίος θα παρουσιασθεί στους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις 19 Νοεμβρίου στη Λισσαβώνα, περιλαμβάνει έναν αριθμό από «πράσινες» ζώνες, εκείνες που ο έλεγχος θα παραχωρηθεί στις αφγανικές δυνάμεις στο επόμενο εξάμηνο, τονίζει η εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αφγανιστάν είναι διαιρεμένο σε 37 επαρχίες, εκ των οποίων οι εννιά -όλες τους στον νότο- αποτελούν το κύριο θέατρο των συγκρούσεων με τους στασιαστές Ταλιμπάν.

Στον χάρτη τονίζεται πως η δυτική επαρχία του Χεράτ θα αποδοθεί πλήρως και τάχιστα στις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ στις ταραχώδεις νότιες επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ προβλέπεται πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται οι Τάιμς, ο στρατηγός Πετρέους επιμένει να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο αυτού του χάρτη, διότι η δημοσίευση για τις επαρχίες, ή τα διοικητικά διαμερίσματα μπορεί να τις καταστήσει στόχο για τους Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Λισσαβώνα ο Πετρέους πρόκειται να επιβεβαιώσει πως η μεταβίβαση εξουσίας θα είναι μία σταδιακή διαδικασία με την αποχώρηση του ΝΑΤΟ αφ’ ενός και την ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων αφ’ ετέρου.

Η σύνοδος της Λισσαβόνας αναμένεται να επικυρώσει αυτόν τον προσανατολισμό, ο οποίος υλοποιεί την υπόσχεση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για έναρξη της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν από τον Ιούλιο του ερχόμενου χρόνου.

Από τις 300 διοικητικές περιφέρειες που περιλαμβάνονται στις αφγανικές επαρχίες, το ΝΑΤΟ ευελπιστεί να μπορέσει να παραδώσει την εξουσία στα δύο τρίτα εξ αυτών στις αφγανικές δυνάμεις χωρίς πραγματικούς κινδύνους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης