Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με απάντηση του, προς την Ιταλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Gianna Gancia, ο Επίτροπος Breton ομολογεί ότι η Κομισιόν γνωρίζει τις πρακτικές των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας, που παρακολουθούν τους χρήστες τους και παραβιάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση της η Ιταλίδα ευρωβουλευτής είχε αποκαλύψει ότι, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta και η TikTok εισάγουν συνεχώς κώδικα σε ιστότοπους για να παρακολουθούν τους χρήστες τους.

Αυτή η πρακτική, υπογράμμιζε, επιτρέπει στην TikTok, ειδικότερα, να παρατηρεί όλα τα πατήματα και τις εισόδους πληκτρολογίου, που μπορεί να περιλαμβάνουν κωδικούς πρόσβασης και πιστωτικές κάρτες, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα η ίδια η εταιρεία.

Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, πώς συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ που έχει σχεδιαστεί για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ, ρωτούσε η ευρωβουλευτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυνική και αποστομωτική απάντηση του Επιτρόπου, ότι η Κομισιόν γνωρίζει αυτές τις πρακτικές των μεγάλων εταιριών τεχνολογίας, αποκάλυψε, ταυτόχρονα, την αδυναμία της Κομισιόν να παρέμβει ουσιαστικά για να βάλλει «φρένο» σ’ αυτές τις πρακτικές και πέταξε το «μπαλάκι» της προστασίας δεδομένων, στις εθνικές αρχές και στα δικαστήρια των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη-η γεμάτη γενικολογίες- απάντηση του Επιτρόπου…

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (6.10.2022)

Η Επιτροπή γνωρίζει τις πρακτικές στις οποίες αναφέρεται το αξιότιμο μέλος.

Άρθρο 5 παράγραφος 3 της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ (Οδηγία ePrivacy) απαιτεί τη συναίνεση του χρήστη για την απόκτηση πρόσβασης σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον τερματικό εξοπλισμό ενός χρήστη (π.χ. Προσωπικοί Υπολογιστές, smartphone), εκτός από τη μετάδοση μιας επικοινωνίας ή την παροχή μιας υπηρεσίας που ζητήθηκε από τον χρήστη.

Η Οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες βασίζεται στον ορισμό της συναίνεσης που ορίζεται στο Κανονισμός 2016/679 (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων)2 , η οποία απαιτεί ότι η συγκατάθεση πρέπει να παρέχεται ελεύθερα, να είναι συγκεκριμένη, ενημερωμένη και με σαφή ένδειξη των επιθυμιών του χρήστη.

Μετά από τέτοια πρόσβαση, οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πρέπει να έχει νομική βάση σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και συμμόρφωση με όλες τις άλλες απαιτήσεις που ορίζονται .

Η Επιτροπή είναι σθεναρά προσηλωμένη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στο δίκαιο της ΕΕ παρέχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για το σκοπό αυτό. Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, την παρακολούθηση και την επιβολή της ιδιωτικής ζωής, οι κανόνες προστασίας δεδομένων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών και των δικαστηρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης