Μεγάλες περικοπές της Αυστραλίας σε παγκόσμιες «θετικές» πρωτοβουλίες

Μεγάλες περικοπές της Αυστραλίας σε παγκόσμιες «θετικές» πρωτοβουλίες
Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα περικόψει 650 εκατ. δολάρια από τη μέχρι τώρα συνεισφορά της σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες όσον αφορά σε θέματα επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, υγείας και κρίσης σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Το «κούρεμα» όσον αφορά στη βοήθεια προς τριτοκοσμικές χώρες θα ανέλθει σχεδόν σε 250 εκατ. δολάρια από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και Νότιας Ασίας, παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ περί του αντιθέτου.

Ο διευθυντής του οργανισμού «Plan International» Ίαν Γουίσαρτ εκφράζει την άποψη ότι οι περικοπές αυτές έρχονται στο μέσον σχεδόν του οικονομικού έτους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε πολύ σοβαρά έργα τα οποία βρίσκονται… καθ' οδόν.

Η υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «τα κονδύλια που διέθετε η προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση δεν είχαν συγκεκριμένο στόχο, αλλά και ούτε ήταν δυνατόν να διατηρηθούν. Με 47 δισ. δολάρια έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό και το κυβερνητικό χρέος να προβλέπεται ότι θα υπερβεί τα 667 δισ. δολάρια, είμαστε υποχρεωμένοι να βεβαιωθούμε ότι το πρόγραμμα ξένης βοήθειας το οποίο αναλαμβάνει η Αυστραλία διέπεται από υπευθυνότητα και δυνατότητα υλοποίησης».

Πιο αναλυτικά, η Αυστραλία θα περικόψει 75,4 εκατ. δολάρια από ανθρωπιστικά, άμεσης ανάγκης και προσφυγικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων 8,5 εκατ. από τον Ερυθρό Σταυρό, 4 εκατ. από δωρεές στον ΟΗΕ για θέματα προσφύγων και 1 εκατ. από τον ίδιο οργανισμό για το ταμείο «Peacekeeping Fund».

Επίσης, θα περικόψει 23,9 εκατ. δολάρια από άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων 6 εκατ. δολαρίων από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ενωμένων Εθνών, 4,2 εκατ. από την UNICEF και 3,4 εκατ. από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών, γερουσιαστής Penny Wong, χαρακτήρισε τις περικοπές «σκληρές», τονίζοντας ότι η Αυστραλία είναι μια γενναιόδωρη χώρα και είναι σε θέση να δώσει χέρι βοηθείας σε εκείνους που έχουν ανάγκη.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, 10:25