Σε πολύ καλό κλίμα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επαφές στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ανάμεσα στους ηγέτες του Σουδάν και του Ν. Σουδάν, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τον περασμένο Σεπτέμβριο και ύστερα από έντονες πιέσεις από την Αφρικανική Ένωση, ο πρόεδρος του Σουδάν, Omar al-Bashir και ο ομόλογός του στο Ν. Σουδάν, Salva Kiir, προχώρησαν στην υπογραφή μιας οικονομικής συμφωνίας η οποία προβλέπει δέσμη μέτρων, που κινείται σ’ έναν άξονα εννιά βασικών σημείων τα οποία μεταξύ άλλων συνδέονται με τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στα σύνορα των δύο χωρών και σε καθορισμό των δασμών που καλείται να πληρώνει η Τζούμπα προκειμένου να χρησιμοποιεί τους αγωγούς του Χαρτούμ για να μεταφέρει πετρέλαιο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και από εκεί στις διεθνείς αγορές.
«Ο πρόεδρος μας είναι εδώ … με την ελπίδα να προχωρήσει η επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν και της Δημοκρατίας του Σουδάν», εξήγησε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Νότιο Σουδάν στην Αντίς Αμπέμπα, Amum Pagam Said, ο οποίος δεν παρέλειψε να προσθέσει πως ο πρόεδρος της χώρας, Salva Kiir, θα συζητήσει εκτενέστατα το τελικό καθεστώς στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Αμπιέι, η οποία είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Στη συμφωνία του Σεπτεμβρίου τα δύο κράτη δέχτηκαν να ξεκινήσουν εκ νέου οι εξαγωγές πετρελαίου του Ν. Σουδάν, το οποίο διαθέτει πλέον το 75% των κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» που άνηκαν στο άλλοτε ενιαίο Σουδάν. Διαμαρτυρόμενη για τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του Χαρτούμ στην καταβολή δασμών, η Τζούμπα είχε προχωρήσει στη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, προκαλώντας οικονομικό «έμφραγμα» στις δύο χώρες.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι στη διάρκεια των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί και το ζήτημα των ένοπλων οργανώσεων που δρουν στα σύνορα και για τις οποίες το Σουδάν κατηγορεί το Ν. Σουδάν πως τις χρηματοδοτεί. Τον περασμένο Απρίλιο τα δύο κράτη έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου όταν δυνάμεις της Τζούμπα προχώρησαν στην κατάληψη των πετρελαιοπηγών στην περιοχή του Χέγκλιγκ, με το Χαρτούμ να απαντά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και αποστολή τεθωρακισμένων. Η πόλη του Χέγκλιγκ έχει διεθνώς αναγνωριστεί ως τμήμα του Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εγκαίνια υδροηλεκτρικού φράγματος για ένα μέλλον χωρίς πολέμους

Εν τω μεταξύ την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του Σουδάν, Omar al-Bashir, φρόντισε να ρίξει… γέφυρες προς την πλευρά του Ν. Σουδάν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός υπερσύγχρονου υδροηλεκτρικού φράγματος πολύ κοντά στην πόλη Ερ Ροζάιρες (περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με την Αιθιοπία), το οποίο μειώνει σημαντικά την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.

Το συγκεκριμένο έργο δημιουργήθηκε με κινεζικά κεφάλαια και τεχνογνωσία από την ασιατική χώρα, η οποία έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στο Σουδάν, παρέχοντας παράλληλα και ένα καθεστώς… ασυλίας στον πρόεδρο του μέσω της στάσης της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Omar al-Bashir καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για βιαιοπραγίες στην περιοχή του Νταρφούρ, με το Πεκίνο όμως να τον στηρίζει σθεναρά μπλοκάροντας οποιοδήποτε ψήφισμα – καταδίκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μέσα στα σχέδια του Σουδάν είναι η δημιουργία τουλάχιστον τριών ακόμη φραγμάτων στον ποταμό Νείλο, προκειμένου να πάψει η χώρα να εξαρτάται από το πετρέλαιο για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

«Είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας και αυτό που θέλουμε είναι να τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες του Σεπτεμβρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν την απόσυρση στρατευμάτων σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα καθώς και την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων», σημείωσε ο Omar al-Bashir.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ν. Σουδάν, Salva Kiir, είχε αναφέρει στη διάρκεια ομιλίας του κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς (το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων στο νεοσύστατο κράτος είναι Χριστιανοί) πως πάγια θέση της χώρας του παραμένει η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης κατά μήκος της κοινής διασυνοριακής γραμμής, μήκους 1.800 μ..

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υπουργού Πληροφοριών του Ν. Σουδάν, Marial Benjamin, στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters περί ύπαρξης ενός κοινού σχεδίου απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών από τα σύνορα.

Διεθνείς αναλυτές πάντως εκτιμούν πως η μεταστροφή της άλλοτε αδιάλλακτης στάσης του προέδρου του Σουδάν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του μετά τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η απόφαση του Ν. Σουδάν για διακοπή της παραγωγής πετρελαίου. Η Τζούμπα θεωρεί πως εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στη Σύνοδο Κορυφής της Αντίς Αμπέμπα τότε μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν εκ νέου οι πρώτες εξαγωγές «μαύρου χρυσού» προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:
Σουδάν: Νέος γύρος επαφών για τον «μαύρο χρυσό», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, 04:32

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης