Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σήμερα σε δεξαμενή βενζίνης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ζαχράνι στον Νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα πυκνός καπνός να υψώνεται στον αέρα, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, ο στρατός του Λιβάνου προσπαθεί να προστατεύσει τις γειτονικές δεξαμενές, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά, και εκκενώνει την περιοχή, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να προκληθεί έκρηξη, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Εξάλλου, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μακριά από τις εγκαταστάσεις στο Ζαχράνι, που βρίσκονται στις ακτές της Μεσογείου και όπου στεγάζεται ένα από τα βασικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου.

Η πυρκαγιά αυτή είναι η πιο πρόσφατη καταστροφή που πλήττει τον Λίβανο, όπου οι ελλείψεις σε καύσιμα εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης ανάγκασαν στα δύο βασικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας -ένα στο Ζαχράνι και ένα στη Ντέιρ Άμαρ- να κλείσουν το Σάββατο, προκαλώντας μπλακάουτ στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε την Κυριακή, αφότου ο στρατός του Λιβάνου διένειμε στους δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 6.000 χιλιόλιτρα βενζίνης.

Ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει μία από τις βαθύτερες υφέσεις της σύγχρονης ιστορίας. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας ζουν στη φτώχεια και το νόμισμά της έχει χάσει το 90% της αξίας του τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι Λιβανέζοι είναι αναγκασμένοι ολοένα και περισσότερο να βασίζονται σε γεννήτριες για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι διακοπές φτάνουν έως και τις 22 ώρες ημερησίως.

Το μπλακάουτ του Σαββάτου ήταν το δεύτερο που σημειώνεται στη χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης