Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι, να παραμείνει επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή του Σουλεϊμάν έρχεται μια ημέρα μετά την παραίτηση 11 υπουργών της Χεζμπολάχ επειδή δεν έγιναν αποδεκτά τα αιτήματά τους που αφορούν το δικαστήριο του ΟΗΕ, το οποίο ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Λιβάνου, αν 11 από τους 30 υπουργούς της κυβέρνησης παραιτηθούν η κυβέρνηση “πέφτει”.

«Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχασε περισσότερο από το ένα τρίτο των μελών της… η Εξοχότητά του ευχαριστεί τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τους υπουργούς και καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει να χειρίζεται τα τρέχοντα θέματα αναμένοντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Τώρα ο πρόεδρος Σουλεϊμάν θα πρέπει να αρχίσει διαβουλεύσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες για τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει κίνδυνος η πολιτική κρίση στο Λίβανο να επιδεινωθεί περισσότερο και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεργαστούν με ηρεμία για την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέψει την απόδοση δικαιοσύνης, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Η ισραηλινή πλευρά παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κυβερνητικής κρίσης στο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η κρίση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση του Λιβάνου. Ομως παρακολουθούμε προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν. Το Ισραήλ προφανώς και είναι αντίθετο με κάθε κλιμάκωση της κατάστασης στα βόρεια σύνορά μας με τον Λίβανο», επισήμανε ο ίδιος κλείνοντας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης