Μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο σε γερμανικές φάρμες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011, 18:10
Μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο σε γερμανικές φάρμες
Από το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας διετάχθη το κλείσιμο χιλίων περίπου αγροκτημάτων, όπως ανακοινώθηκε στις 3 Ιανουαρίου, καθώς εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα διοξίνης σε αβγά και στις ζωοτροφές. Πιστεύεται ότι τα αγροκτήματα αυτά είχαν αγοράσει λίπος μολυσμένο με διοξίνη για ζωοτροφή. Το κλείσιμό τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους ενόσω θα γίνονται ειδικές εξετάσεις. Στα αγροκτήματα αυτά εκτρέφονταν κοτόπουλα, χοίροι και γαλοπούλες. Στη Σαξονία υπάρχουν περισσότερα από 50.000 αγροκτήματα.

Οι πρώτες αναφορές για αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις διοξίνης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στα μέσα Δεκεμβρίου και αυξήθηκαν ανησυχητικά την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις αρχές, σε δύο αγροκτήματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καταγράφηκαν ποσότητες διοξίνης διπλάσιες του επιτρεπτού ορίου. Στο ένα από αυτά σφαγιάστηκαν 8000 κλώσσες που έφαγαν μολυσμένη τροφή. Υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 μολυσμένα αβγά έφτασαν στα ράφια των καταστημάτων αλλά, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, πολλές χιλιάδες από αυτά επιστρέφονται ή έχουν ήδη επιστραφεί.

Κατά τα φαινόμενα η διοξίνη έφτασε στη Γερμανία από έναν Ολλανδό προμηθευτή. Εξετάζεται όμως το πώς το μολυσμένο λίπος κατέληξε να γίνει ζωοτροφή. Η γερμανική εταιρεία Harles & Jentzsch ανακοίνωσε ότι ένας Ολλανδός προμηθευτής παρέδωσε το μολυσμένο λίπος το οποίο όμως προερχόταν από ένα εργοστάσιο βιοκαυσίμων που ανήκει στην επίσης γερμανική Petrotech AG. Επρόκειτο ουσιαστικά για υποπροϊόν της επεξεργασίας φοινικέλαιου, σογιέλαιου και ελαιοκράμβης. Η Petrotech δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011, 19:28