Μεγάλο εμπόδιο για το Παλαιστινιακό η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, 09:11
Μεγάλο εμπόδιο για το Παλαιστινιακό η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία απειλεί - όπως τονίζει - τη λύση των δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, ενώ ζητεί από τις χώρες-μέλη της να εμποδίσουν τις οικονομικές συναλλαγές που ευνοούν τους εβραϊκούς οικισμούς.

Στην ετήσια έκθεσή τους, οι επικεφαλής της αποστολής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα τη Δυτικής Όχθης καλούν τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης να μπλοκάρουν τις οικονομικές συναλλαγές που ευνοούν την εποικιστική δραστηριότητα, να τις αποθαρρύνουν και να ενημερώνουν για τις δυσάρεστες συνέπειές τους, συμπεριλαμβάνοντας και τις άμεσες ξένες επενδύσεις επί δραστηριοτήτων, υποδομών και υπηρεσιών στους παράνομους εβραϊκούς οικισμούς.

«Προκειμένου η λύση των δύο κρατών να γίνει πραγματικότητα, η Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει η μελλοντική πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» δηλώνουν οι επικεφαλή της αποστολής της Ε.Ε., εκφράζοντας δυσαρέσκεια επειδή «το Ισραήλ συνεχίζει ενεργητικά την παράνομη προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Ζητούν, επίσης, να «διασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης Ισραήλ - Ε.Ε., ζητώντας ωστόσο τα προϊόντα που παρασκευάζονται στους εβραϊκούς οικισμούς να μην έχουν προνομιακή μεταχείριση», όπως προβλέπει η συμφωνία αυτή.

Στην έκθεση, η οποία εστάλη στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής της αποστολής εισηγούνται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της Ε.Ε. κατά της εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και γύρω από αυτήν, καθώς αυτό συνιστά «τη μεγαλύτερη απειλή για τη λύση των δύο κρατών». «Αν συνεχιστεί η σημερινή ισραηλινή πολιτική, κυρίως η εποικιστική δραστηριότητα, η προοπτική η Ιερουσαλήμ να είναι η μελλοντική πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, θα καταστεί ανεφάρμοστη» τονίζουν.

Η εποικιστική δραστηριότητα «είναι συστηματική, σκόπιμη και προκλητική», σύμφωνα με την έκθεση, και «υπονομεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, απειλεί τη φυσική προοπτική της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους - βιώσιμου και συνεκτικού - ενώ καθιστά δυσκολότερους τους απαραίτητους συμβιβασμούς για την ειρήνη, καθώς ο πληθυσμός των εβραϊκών οικισμών αυξάνεται». Η έκθεση επισημαίνει κυρίως την εποικιστική δραστηριότητα στη νότια πλευρά της Ιερουσαλήμ, που απειλεί να δημιουργήσει «μια οικιστική ζώνη που εκ των πραγμάτων θα ενώνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ μέχρι τα τέλη του 2013 και το οικιστικό σχέδιο Ε1 που θα χωρίσει τη Δυτική Όχθη σε δύο τμήματα, τον Βορρά και τον Νότο».

Παρά την παράνομη προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και «αν και οι Παλαιστίνιοι αποτελούν το 37% του πληθυσμού της Ιερουσαλήμ, ο δήμος δεν δαπανά πάνω από 10% του συνολικού προϋπολογισμού του για τις παλαιστινιακές περιοχές», γράφουν οι επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε.. Το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ «αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση το 1967 του κατεχόμενου ανατολικού τμήματος της πόλης, όπου 200.000 Ισραηλινοί ζουν σε εβραϊκούς οικισμούς και την οποία οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να ανακηρύξουν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, 09:37