Μεγάλο κύμα διαδηλώσεων αναμένεται σήμερα στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011, 12:57
Μεγάλο κύμα διαδηλώσεων αναμένεται σήμερα στη Συρία
Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα στη Συρία, μερικές ώρες αφότου η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι ο χρόνος εξαντλείται όσον αφορά στις υποσχέσεις του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έχουν προαναγγείλει ότι θα βγουν μαζικά στους δρόμους, όπως κάνουν κάθε Παρασκευή από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, στα μέσα Μαρτίου, έχοντας αίτημα ευρύτερες ελευθερίες και την αποπομπή του Άσαντ.

«Σήμερα είναι η "Παρασκευή της Αποχώρησης", στη διάρκεια της οποίας στέλνουμε ένα μήνυμα στον δολοφόνο και στους συνεργούς του» ανέφεραν αντικυβερνητικοί ακτιβιστές στην ιστοσελίδα Συριακή Επανάσταση 2011 στο Διαδίκτυο, η οποία καλεί σε διαδηλώσεις και προσπαθεί να τις οργανώσει τους τελευταίους τρεις μήνες. «Φύγε τώρα, προτού έλθει η ώρα που δεν θα βρίσκεις τρόπο να φύγεις» έγραψαν, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Άσαντ.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιατρικές πηγές, η κρατική καταστολή των διαδηλώσεων έχει αφήσει πάνω από 1.300 πολίτες νεκρούς, ενώ 10.000 έχουν φυλακιστεί σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν, επίσης, σκοτωθεί.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν χθες βράδυ στις πόλεις Χάμα, Λαττάκεια και Χομς, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν το σύνθημα «ο λαός θέλει να ανατραπεί το καθεστώς». Η κυβέρνηση του Άσαντ δέχεται επικρίσεις από πολλές χώρες για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι η συριακή κυβέρνηση δεν έχει πια χρόνο. Είτε θα επιτρέψουν μια σοβαρή πολιτική διαδικασία, που θα περιλαμβάνει το δικαίωμα διεξαγωγής ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλη τη Συρία και θα δεσμευτούν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ή θα συνεχίσουν να βλέπουν μια όλο και περισσότερο οργανωμένη αντίσταση».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011, 12:57