Ο αριθμός των Κουβανών πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας. Ένα τέτοιο μεγάλο κύμα μετανάστευσης είχε να σημειωθεί στην Κούβα από το 1994, όπου χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειπαν μαζικά τη χώρα.

Σε μια ξεχωριστή αναγγελία, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιμήκυνση του χρονικού ορίου των πράσινων καρτών που χορηγούνται στους Κουβανούς πολίτες, από έξι μήνες σε πέντε χρόνια, κάτι που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν πολλαπλές επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα σε αυτή την πενταετία, και δεν θα χρειάζεται να κάνουν αιτήσεις και να καταβάλουν το ποσό των 160 δολαρίων για αυτό το προνόμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κούβα, επίσης, απελευθέρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τον Ιανουάριο, γεγονός που καθιστά ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή για τους κατοίκους να ταξιδέψουν και να επιστρέψουν στη χώρα αφότου έχουν μεταναστεύσει.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των Κουβανών πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα έχει ανέλθει στους 39.000 ετησίως, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική έκθεση. Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν καλό οιωνό για την κυβέρνηση, αφού λιγότεροι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να υποστηρίξουν μια κοινωνία με μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων.

Στην έκθεση δεν αναφέρεται ο μέσος όρος ηλικίας των πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά όπως αναφέρει το Ρόιτερς, είναι κοινή γνώση ότι οι περισσότεροι που μεταναστεύουν είναι άτομα νέα σε ηλικία και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι καταλήγουν στις ΗΠΑ όπου τους χορηγείται άμεσα άδεια παραμονής, ακόμα και αν έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης