Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρντ διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει κανένα «μυστικό παράρτημα» στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα αποδεχόταν «ποτέ» την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της.

«Στην έκθεση που καταθέσαμε χθες περιλαμβάνονται όλα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις που είχε η μεξικανική αντιπροσωπεία με τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λοπες Ομπραδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εμπράρντ διευκρίνισε ότι η εν λόγω έκθεση εστάλη στη Γερουσία και ότι ο ίδιος την παρουσίασε αυτοπροσώπως στον πρόεδρο.

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στην έκθεση, όλα όσα συζητήσαμε ή για τα οποία δεσμευτήκαμε είναι γραμμένο εκεί», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας» με το Μεξικό «δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωπο με την απειλή επιβολής δασμών στα προϊόντα που εξάγει στις ΗΠΑ, το Μεξικό συμφώνησε στις 7 Ιουνίου να λάβει πολλά μέτρα για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές, τα καραβάνια από την Κεντρική Αμερική που διασχίζουν το έδαφός του για να περάσουν παράνομα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα «New York Times», τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά, όπως για παράδειγμα η αποστολή ενισχύσεων στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, είχαν ήδη συμφωνηθεί σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Το Μεξικό έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι η συμφωνία προβλέπει να γίνει ένας απολογισμός μετά από 45 ημέρες και ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ειδικής επιτροπής που θα παρακολουθεί αν εφαρμόζονται τα μέτρα. Οι μεξικανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι αν οι μεταναστευτικές ροές δεν μειωθούν μέσα στο διάστημα αυτό, η συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί, ενδεχομένως με την προώθηση ενός νόμου που θα αναθεωρεί τους όρους για τη χορήγηση ασύλου στο Μεξικό.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Μεξικό περιλαμβάνονται η ανάπτυξη 6.000 ανδρών της Εθνοφρουράς στα σύνορα με τη Γουατεμάλα και η υποστήριξη αναπτυξιακών προγραμμάτων στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. «Όμως δεν θα δεχτούμε ποτέ την παρουσία οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στο έδαφός μας, ποτέ, δεδομένου ότι αντιτίθεται στο Σύνταγμα», επέμεινε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης