Συνολικά δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε άνδρες της χωροφυλακής, σκοτώθηκαν σε ενέδρα εναντίον αυτοκινητοπομπής των δυνάμεων ασφαλείας στο δυτικό Μεξικό, όπως ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, κατά την περίπολο της χωροφυλακής στην πολιτεία Χαλίσκο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή αστυνομία. Άλλοι οκτώ χωροφύλακες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση μέχρι σήμερα εναντίον του νεοπαγούς αυτού σώματος, που διαθέτει 5.000 άνδρες και εντέλλεται να προστατεύει σημαντικούς τομείς της μεξικανικής οικονομίας από τη δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

«Είχαμε ήδη θρηνήσει μικρές απώλειες», περιλαμβανομένου «του θανάτου ενός στελέχους του νέου σώματος, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε καταγραφεί τόσο μεγάλος αριθμός θυμάτων σε μια τέτοιου είδους επίθεση», επισήμανε ομοσπονδιακός αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι χωροφύλακες εκτελούσαν περιπολία σε μια αγροτική περιοχή, όταν ένα όχημα πλησίασε την αυτοκινητοπομπή και «χωρίς να πει ούτε λέξη, ο ένας από τους επιβαίνοντες σε αυτό έβγαλε ένα βαρύ όπλο κι άνοιξε πυρ εναντίον των ομοσπονδιακών αστυνομικών», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, «πέντε άνδρες της χωροφυλακής» σκοτώθηκαν, καθώς επίσης και οι τρεις δράστες της επίθεσης, που είχαν μαζί τους «εκατοντάδες σφαίρες και επιχειρησιακό εξοπλισμό».

Πρόκειται πιθανόν για «στοιχεία του οργανωμένου εγκλήματος. Θρηνούμε ακόμη τον θάνατο δύο πολιτών», διευκρίνισαν οι ομοσπονδιακές αρχές στην ανακοίνωση.

Οι αρχές δεν διευκρινίζουν σε ποια συμμορία θεωρούν ότι ανήκαν οι δράστες της επίθεσης. Στην περιοχή δρουν τόσο το καρτέλ Νουέβα Χενερασιόν (Νέα Γενιά), όσο και το καρτέλ των Ναϊτών Ιπποτών, που προσπαθεί πάντα να επεκτείνει στο Χαλίσκο την επιρροή του από τη γειτονική πολιτεία Μιτσοακάν, που αποτελεί προπύργιό του, παρά την πρόσφατη αποδυνάμωσή του εξαιτίας των συλλήψεων ηγετικών στελεχών του.

Η εμπλοκή των μεξικανικών ενόπλων δυνάμεων στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της δράσης των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, την οποία είχε διατάξει ο προηγούμενος πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν το 2006, έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 80.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 20.000 θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης