Το Μεξικό θα αποσυρθεί αμέσως από τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει δασμούς σε μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού.

«Αν πουν “θα επιβάλουμε δασμούς 20% στα αυτοκίνητα” (σ.σ.: που παράγονται σε εργοστάσια στο Μεξικό), θα σηκωθώ από το τραπέζι εκείνη τη στιγμή» είπε ο Ιλντεφόνσο Γκουαχάρδο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. «Στο επανιδείν» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη δήλωση αυτή το Μεξικό μοιάζει να υψώνει ακόμη πιο πολύ τους τόνους όσον αφορά στην ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

Η συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1994 και δημιούργησε μια τεράστια περιοχή ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, έχει επικριθεί έντονα από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «καταστροφή» για τη χώρα του και θεωρεί πως υπηρετεί μόνο τα μεξικανικά συμφέροντα. Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς σε μεξικανικά προϊόντα για να χρηματοδοτηθεί το τείχος που θέλει να ανεγερθεί στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιδεγαράι δήλωσε την Παρασκευή ότι εάν ο Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του, το Μεξικό θα επιβάλει «πιθανόν» δασμούς σε αντίποινα σε διάφορα αμερικανικά προϊόντα. Οι εμπορικές ανταλλαγές του Μεξικού και των ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 530 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Περίπου το 80% των προϊόντων που παράγονται στο Μεξικό έχει προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον Τραμπ, το εμπορικό έλλειμμα των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ έναντι του Μεξικού είναι η απόδειξη πως η NAFTA είναι μια κακή συμφωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Η ομάδα Τραμπ δεν είχε… παρτίδες με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης