Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Αριστερός προεδρικός υποψήφιος, Andres Manuel Lopez Obrador, στο Μεξικό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή μετά την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του Enrique Pena Nieto, σηματοδοτώντας την επιστροφή του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) στην εξουσία μετά από 12 χρόνια, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Ο επικεφαλής Κόμματος για τη Δημοκρατική Επανάσταση (PRD), ο οποίος είχε έρθει δεύτερος στις εκλογές της 1ης Ιουλίου, είχε ζητήσει την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε εκλογικά τμήματα όπου η διαφορά του με τον επικεφαλής του PRI ήταν κάτω από το 1%.

Οι φήμες για νοθεία και χρήση αθέμιτων μέσων για την επιστροφή στην εξουσία μιας πολιτικής παράταξης που κυβέρνησε το Μεξικό για πάνω από 70 χρόνια και σύνδεσε το όνομά της με σκάνδαλα διαφθοράς ήταν έντονη το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την εκλογική επιτροπή όμως να ανακοινώνει τελικά ότι ο Enrique Pena Nieto είναι ο τελικός νικητής.

Ειδικότερα:
Enrique Pena Nieto: 38.2%,
Andres Manuel Lopez Obrador: 31.5%
Τρίτη ήρθε η υποψήφια του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), το οποίο βρισκόταν στην εξουσία για δύο συνεχείς εξαετίες (PAN). Σημειώνεται ότι η υποψήφια του κόμματος, Josefina Vazquez Mota, παραδέχτηκε και επίσημα την ήττα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

«Πουλημένη» η επιτροπή

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Andres Manuel Lopez Obrador ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξει να «προσβάλλει» συνταγματικά το εκλογικό αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας «πουλημένη» την εκλογική επιτροπή.

«Ο Pena Nieto αγοράζει ψήφους», πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα πως προετοιμάζει για σήμερα, Σάββατο, μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Πόλη του Μεξικού.

Από την πλευρά του ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών τόνισε σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως δεν έχει κάνει τίποτα κακό, υπογραμμίζοντας ότι θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες κατά των πολιτικών του αντιπάλων σε περίπτωση που συνεχίσουν να διαδίδουν «ψευδείς» ειδήσεις.

Διαβάστε επίσης:
Μεξικό:Eπισήμως νικητής των προεδρικών ο Νιέτο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, 19:22
Μεξικό: Επανακαταμέτρηση ζητά ο ηττημένος των εκλογών, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012, 00:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης