Μεξικό: Εκατομμύρια Μεξικανοί συμμετείχαν σε άσκηση προσομοίωσης σεισμού άνω των 6 βαθμών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 22:50
Μεξικό: Εκατομμύρια Μεξικανοί συμμετείχαν σε άσκηση προσομοίωσης σεισμού άνω των 6 βαθμών

Εκατομμύρια Μεξικανοί συμμετείχαν σήμερα σε μια πανεθνική άσκηση προσομοίωσης ενός ισχυρού σεισμού, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, η οποία πλήττεται συχνά από σεισμικές δονήσεις, έγινε γνωστό από τις Αρχές.

Στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) οι σειρήνες ήχησαν κηρύσσοντας έναν «ψεύτικο συναγερμό», με στόχο να δοκιμαστούν στην πράξη οι διαδικασίες εκκένωσης στην περίπτωση μιας σεισμικής δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι πολίτες, ιδίως στην πρωτεύουσα όπου υπάρχουν πολλοί ουρανοξύστες, διέθεταν λιγότερο από ένα λεπτό για να βρουν ασφαλές μέρος, προτού γίνουν αισθητοί οι πρώτοι μετασεισμοί.

Σε έναν ουρανοξύστη με γραφεία, οι διασώστες έκαναν προσομοίωση εκκένωσης από τα παράθυρα του κτηρίου και βάσει του σεναρίου άνθρωποι κρέμονταν από καλώδια, ενώ σε άλλα δημόσια κτήρια, όπως το προεδρικό μέγαρο ή το Ανώτατο Δικαστήριο, οι εργαζόμενοι εγκατέλειπαν τα γραφεία τους για να συγκεντρωθούν σε ασφαλή σημεία, που τους είχαν υποδείξει οι αρχές.

«Οι πολίτες είναι όλο και περισσότερο ενημερωμένοι, διότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή έντονης σεισμικής δραστηριότητας. To λαμβάνουν σοβαρά υπόψη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρκο Αντόνιο Βελάσκεζ, από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού.

«Αυτή η άσκηση, σε αντίθεση με άλλες, είναι πολύ πιο ρεαλιστική» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στη λεωφόρο Paseo de la Reforma, στην καρδιά της πόλης του Μεξικού, όπου βρίσκονται οι υψηλότεροι ουρανοξύστες της πόλης, πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και συγκροτήματα γραφείων, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στον δρόμο και συγκεντρώθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ τους συνόδευαν μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Η Μαρία ντελ Κάρμεν Μπαουτίστα, μια υπάλληλος 55 ετών, υποδύθηκε ότι είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. Αμέσως, μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες.

«Η ιδέα ήταν να κάνω σαν ο ανεμιστήρας να μου έπεσε στο κεφάλι» περιέγραψε η ίδια, έχοντας γάζες στο κεφάλι της, ενώ το πουκάμισό της είχε σταγόνες από ψεύτικο αίμα.

Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε είναι η πρώτη για το 2020. Οι περισσότεροι σεισμοί στο Μεξικό σημειώνονται στις ακτές του Ειρηνικού, όπως έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1985 (8,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ με περισσότερους από 10.000 νεκρούς στη χώρα).

Τη 19η Σεπτεμβρίου του 2017, το κεντρικό τμήμα της χώρας συγκλονίστηκε από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών με 369 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 22:50