Μεξικό: Οι εκλογές πέρασαν, η οργή... έμεινε

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012, 07:52
Μεξικό: Οι εκλογές πέρασαν, η οργή... έμεινε
Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν, την Κυριακή, πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πρωτεύουσας στο Μεξικό, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η κινητοποίηση ήταν προγραμματισμένη με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης και στόχο είχε να ζητήσει την ακύρωση των εκλογών και τη διενέργεια καινούριων. Ο επικεφαλής του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI), Enrique Pena Nieto, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής, καθώς θεωρείται ότι προχώρησε σε εκτεταμένη νοθεία και αγορά ψήφων προκειμένου να νικήσει στην εκλογική αναμέτρηση.

Βασικός πολέμιος του αποτελέσματος που έβγαλε η κάλπη είναι ο Αριστερός πολιτικός, Andres Manuel Lopez Obrador, ο οποίος επανέλαβε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ότι το PRI ευθύνεται για το «ξέπλυμα χρήματος» εκατ. εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν μαζικές διαδηλώσεις.

Δείτε το video...«Νοθεία»

Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού και κάλεσαν το κυβερνών κόμμα να... «επιστρέψει» την εξουσία πίσω στον λαό. «Νοθεία» και «Pena πάρε δρόμο» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της κινητοποίησης.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί άμεσα, κάνοντας λόγο για επανάληψη των εικόνων του 2006, όταν ο Lopez Obrador είχε βγάλει τους υποστηρικτές του στον δρόμο, μετά την ήττα του, με ελάχιστη διαφορά, από τον πρώην πρόεδρο και επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN), Felipe Calderon.

To PRI κυβέρνησε τη χώρα για 71 χρόνια και λίγο πριν ηττηθεί στις εκλογές του 2000 είχε συνδεθεί με μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης:
Μεξικό: Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατά του νέου προέδρου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012, 06:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012, 08:20