Το Μεξικό θέτει υπό επανεξέταση τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ εφ’ όλης της ύλης, εξαιτίας των «περιώνυμων» διαφωνιών και της έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, τόνισε τη Δευτέρα ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγαράι.

«Έχοντας συναίσθηση της στιγμής στην οποία βρισκόμαστε και των δημόσιων και περιώνυμων διαφωνιών που έχουμε την τρέχουσα περίοδο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο θα λάβει ορισμένες αποφάσεις» υπογράμμισε ο Βιδεγαράι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Grupo Fórmula, διευκρινίζοντας πάντως πως, προς το παρόν, «δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ρητορική του προέδρου Τραμπ, ο τόνος με τον οποίο αναφέρεται στους Μεξικανούς (…) έχουν διαφορά, σημαδεύουν τη σχέση, δεν μπορούμε να μένουμε άπρακτοι επ’ αόριστον μπροστά σε αυτό» πρόσθεσε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας.

Στα πεδία της διμερούς συνεργασίας που έχουν τεθεί ή θα τεθούν υπό επαναξιολόγηση συμπεριλαμβάνονται αυτά της ασφάλειας, αλλά και του εμπορίου, ξεκαθάρισε ο Βιδεγαράι.

Ο Τραμπ διέταξε την περασμένη εβδομάδα την ανάπτυξη 2.000-4.000 στρατιωτικών στα σύνορα για να συμβάλλουν στην πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφασή του, έπειτα από μια σειρά οργισμένων δηλώσεων του ρεπουμπλικάνου, κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο την ένταση στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ο Μεξικανός πρόεδρος Πένια Νιέτο, εμφανώς ενοχλημένος, χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις «απειλητικές συμπεριφορές» και την «έλλειψη σεβασμού» από πλευράς του Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ καταφέρθηκε επανειλημμένα με έντονο τρόπο εναντίον των αρχών του Μεξικού κι άλλων χωρών, έπειτα από τη μετάδοση ρεπορτάζ αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για ένα καραβάνι μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής που διασχίζει το μεξικανικό έδαφος με σκοπό να φθάσει στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Δυτική Βιρτζίνια την Πέμπτη, ο δισεκατομμυριούχος επανήλθε σε κάτι που προκάλεσε τεράστιο σάλο προεκλογικά, το ότι δηλαδή θεωρεί τους Μεξικανούς «βιαστές»: είπε ότι οι γυναίκες σε αυτό το καραβάνι «έχουν υποστεί βιασμούς επιπέδου χωρίς προηγούμενο».

Μετά τη δήλωσή του, η διπλωματία του Μεξικού κάλεσε την Αμερικανίδα πρέσβη Ρομπέρτα Τζέικομπσον και απαίτησε εξηγήσεις.

«Η σχέση ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ βρίσκεται σε μια στιγμή χωρίς προηγούμενο» σχολίασε τη Δευτέρα ο Βιδεγαράι.

Η φάση της «αξιολόγησης» θα διαρκέσει «μερικές εβδομάδες», διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως «το κλειδί εδώ είναι πως δεν πρόκειται απλά για λόγια. Αυτή η στάση (σ.σ.: του Τραμπ) θα πρέπει να έχει συνέπειες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης