Μεξικό: Υπεγράφη ο αμφιλεγόμενος ενεργειακός νόμος

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013, 13:50
Μεξικό: Υπεγράφη ο αμφιλεγόμενος ενεργειακός νόμος
Το κρατικό μονοπώλιο πετρελαίου και του φυσικού αερίου έλαβε τέλος μετά την υπογραφή του προέδρου του Μεξικού για το εκτελεστικό διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς της χώρας.

Στόχος είναι η τόνωση της παραγωγής με την προσέλκυση ξένων επενδυτών και η μείωση των τιμολογίων ενέργειας.

Με το εκτελεστικό διάταγμα αλλάζουν τρία άρθρα στο σύνταγμα του Μεξικού, επιτρέποντας τις ξένες επενδύσεις και την υπογραφή συμφωνιών αναλογικού καταμερισμού παραγωγής για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια.

«Πρόκειται για την απαρχή μιας νέας ιστορίας για τη χώρα μας. Ανοίξαμε τις πόρτες για ένα καλύτερο μέλλον για όλους», δήλωσε ο Ενρίκε Πένα Νιέτο. «Φέτος αποφασίσαμε να ξεπεράσουμε μύθους και προκαταλήψεις γοια να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», υποστήριξε.

Η κυβέρνηση της χώρας έκρινε ότι η μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη, καθώς το μοντέλο εκμετάλλευσης που ακολουθούσε το Μεξικό εμφάνιζε «σημάδια κόπωσης» εδώ και πολλά χρόνια. Η παραγωγή πετρελαίου είχε μειωθεί από τα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το 2004, σε 2,5 εκ. βαρέλια.

«Η πετρελαϊκή παραγωγή είχε μειωθεί. Το ίδιο και η παραγωγή φυσικού αερίου. Κάποτε ήμαστε αυτάρκεις σε φυσικό αέριο και τώρα εισάγουμε το εν τρίτο της ποσότητας που καταναλώνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο δίκτυο CNBC ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας Ενρίκε Οτσόα. «Στο Μεξικό εισάγουμε το 50% της βενζίνης μας και το 65% των πετροχημικών.»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013, 13:50