Η κατασκοπεία πρέπει να στοχεύει εγκληματίες και να προστατεύει τους πολίτες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στον απόηχο της αποκάλυψης του σκανδάλου του λογισμικού Pegasus.

«Η κατασκοπεία πρέπει να χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του εγκλήματος, την προστασία των πολιτών και όχι για την παρακολούθηση αντιπάλων, πολιτικών ηγετών, αρχηγών κομμάτων, αφεντικών μεγάλων εταιρειών…», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ σήμερα στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που δημοσίευσαν την Κυριακή μια κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες από ολόκληρο τον κόσμο έπεσαν θύματα κατασκοπείας με τη βοήθεια του λογισμικού Pegasus, που έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία NSO Group.

Στο Μεξικό, μέλη της οικογένειας και συνεργάτες του Μεξικανού προέδρου φέρεται ότι παρακολουθούνταν χάρη στο λογισμικό αυτό μεταξύ του 2016 και του 2017.

«Αυτό συνέβη (…) Χρησιμοποιώντας απλά ένα τηλέφωνο, κατασκόπευσαν όλους», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος χωρίς να αναφερθεί ρητά στον εαυτό του και στα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Pegasus είχε αγοραστεί από την μεξικανική κυβέρνηση εκείνη την περίοδο επί προεδρίας του Ενρίκε Πένια Νιέτο, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Aristegui Noticiasa.

Οι υποκλοπές είχαν γίνει όταν ακόμη ο Λόπες Ομπραδόρ ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Πένια Νιέτο του κυβερνώντος τότε Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), τόνισε ο Aristegui Noticias.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παρακολουθούνταν ήταν η σύζυγος του Λόπες Ομπραδόρ, η Μπεατρίς Γκουτιέρες, τα παιδιά του, οι αδελφοί και οι αδελφές του, ακόμη και ο καρδιολόγος του βετεράνου πολιτικού της μεξικανικής αριστεράς, που είχε χειρουργηθεί έπειτα από έμφραγμα που είχε υποστεί.

Άλλοι που τελούσαν επίσης υπό παρακολούθηση ήταν η νυν δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, νυν υπουργοί και άλλοι νυν αξιωματούχοι

Η άδεια του Pegasus στο Μεξικό έληξε το 2017 και δεν ανανεώθηκε, σύμφωνα με το Aristegui Noticiasa, που τόνισε ότι 15.000 τηλεφωνικοί αριθμοί παρακολουθούνταν χάρη στο λογισμικό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO.

Αυτή η εκστρατεία κατασκοπείας στη χώρα είχε στόχο επίσης τουλάχιστον 25 δημοσιογράφους, ένας εκ των οποίων, ο Σεσίλιο Πινέδα, δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2017. Στο τηλέφωνό του ήταν εγκατεστημένο εν αγνοία του το Pegasus.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης