Εκατοντάδες μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής ήρθαν αντιμέτωποι σήμερα Δευτέρα με τις δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικού, που τους απώθησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Οι μετανάστες, που είχαν φτάσει νωρίς το πρωί στην όχθη του ποταμού Σουτσιάτε, στα σύνορα Μεξικού-Γουατεμάλας, απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες και βρισιές στους αστυνομικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αφήστε μας να περάσουμε, βάλτε το χέρι στην καρδιά σας», φώναζε ο Χόρχε, ένας άνδρας από την Ονδούρα που ταξιδεύει μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο μικρά παιδιά τους.

Σε βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου διακρίνονται ομάδες μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων κρατούν στα χέρια τους μικρά παιδιά, να ξεγλιστρούν από τους άνδρες της Εθνοφρουράς του Μεξικού, που επιχειρούν να τους εμποδίσουν. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του πρακτορείου, αρκετές δεκάδες κατάφεραν τελικά να περάσουν στο Μεξικό.

Οι μετανάστες έφτασαν στα σύνορα από την πόλη Τεκούν Ουμάν της Γουατεμάλας, αφού σχημάτισαν καραβάνι. Ζήτησαν από τους συνοριοφύλακες άδεια να περάσουν και όταν δεν πήραν απάντηση προσπάθησαν να διασχίσουν το ποτάμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας κοροϊδεύουν, απελαύνουν εκείνους που δέχονται να καταγραφούν» από τις μεξικανικές αρχές, υποστήριξε μια γυναίκα από την Ονδούρα, η Τάνια.

«Η ζέστη είναι ανυπόφορη, κυρίως για τα παιδιά», εξήγησε ο 33χρονος Έλβις Μαρτίνες, επίσης από την Ονδούρα, πηδώντας στο ποτάμι, αφού έβγαλε τα παπούτσια του.

Το Σάββατο, οι μεξικανικές αρχές είχαν καλέσει τους μετανάστες «να τηρήσουν την τάξη και να επιδείξουν σεβασμό», διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για εργασία στο Μεξικό, για όσους τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ πρόσφερε 4.000 θέσεις εργασίας στους μετανάστες αυτούς.

Περίπου 1.500 άνθρωποι, κυρίως από την Ονδούρα και το Σαλβαδόρ, επιχείρησαν και το Σάββατο να περάσουν παράνομα στο Μεξικό, όμως τους εμπόδισε η Εθνοφρουρά. Ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης τους εξήγησε ότι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη μεξικανική νομοθεσία αν θέλουν να μπουν στη χώρα. «Πρέπει να έχετε βίζα ή κάποιο μεταναστευτικό έγγραφο. Μην εκτίθεστε στους διακινητές ανθρώπων, κινδυνεύει η ζωή σας. Μην παρασύρεστε, δεν είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ θα σας χορηγήσουν άσυλο», τους είπε μιλώντας με ένα μεγάφωνο.

Οι μετανάστες αυτοί μετέχουν σε ένα καραβάνι περίπου 3.500 ανθρώπων που αναχώρησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας, σύμφωνα με την Αλεχάντρα Μένα, την εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Μετανάστευσης της Γουατεμάλας. Πέρασαν τα σύνορα με τη Γουατεμάλα την Τετάρτη, αποφασισμένοι να φτάσουν στις ΗΠΑ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα όμως, ο Λουίς Αρεάγκα, τους προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει κανέναν να μπει στο αμερικανικό έδαφος. «Οι μετανάστες που επιλέγουν να συνεχίσουν διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε μια επιχείρηση καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μπουν, ούτε να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ», τόνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης