Ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος του Μεξικού, Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, μείωσε τη διαφορά στις τέσσερις μονάδες από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, που θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, εγείροντας αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξάγονται την 1η Ιουλίου.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση της εφημερίδας «Reforma» έδειξε ότι το ποσοστό στην πρόθεση ψήφου υπέρ του Λόπες Ομπραδόρ, που είχε χάσει στις εκλογές του 2006, αυξήθηκε στο 34%, επτά μονάδες από την ανάλογη έρευνα του περασμένου μήνα. Ο Πένια Νιέτο, υποψήφιος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI, αξιωματική Αντιπολίτευση), το οποίο κυβέρνησε το Μεξικό στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά τέσσερις μονάδες, στο 38%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στα τέλη του Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη προκάλεσε εκνευρισμό στις αγορές στο Μεξικό, καθώς εγείρει αμφιβολίες για το πόσο ισχυρή θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Ο Πένια Νιέτο είχε μεγάλο προβάδισμα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά βρίσκεται υπό πίεση λόγω των πρόσφατων διαδηλώσεων.

«Οι μεταβολές στα ποσοστά αντανακλούν ένα μήνα εκστρατείας στην διάρκεια του οποίου είδαμε την κινητοποίηση των φοιτητών και την κινητοποίηση εναντίον του Ενρίκε Πένια, καθώς και την ανάδειξη της διαφθοράς στην ημερήσια διάταξη», επισήμανε ο δημοσκόπος της «Reforma», Αλεχάνδρο Μορένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσκόπηση έγινε από την 24η ως την 27η Μαΐου, μετά την μεγάλη διαδήλωση της 19ης Μαΐου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης