Ο πρόεδρος του Μεξικού δεσμεύθηκε χθες Παρασκευή ότι οι δράστες της σφαγής 13 αστυνομικών και εισαγγελικών λειτουργών θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, την επομένη μιας από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης τα τελευταία χρόνια.

Ένοπλοι που είχαν στήσει ενέδρα άνοιξαν πυρ την Πέμπτη εναντίον αυτοκινητοπομπής σε τομέα του δήμου Κοατεπέκ Αρίνας, περίπου 64 χιλιόμετρα νότια από την πόλη Τολούκα, στην πολιτεία του Μεξικού, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Συνέχισαν να ρίχνουν ωσότου αποτελείωσαν τα θύματά τους, είπε αστυνομικός που έχασε συναδέλφους του στην επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μας γεμίζει θλίψη αυτό που έγινε», είπε ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά, επιμένοντας πως δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία» για κανέναν.

Η σφαγή μέρα μεσημέρι στην πολιτεία του Μεξικού, όπου δρουν αρκετά καρτέλ των ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της συμμορίας Familia Michoacana, υπενθυμίζει πόσο δύσκολο είναι για τον πρόεδρο να αποκλιμακώσει τη βία στη χώρα, όπως υποσχόταν όταν αναλάμβανε την εξουσία, τον Δεκέμβριο του 2018. Είναι αντιμέτωπος με ακόμα χειρότερο κύμα ανθρωποκτονιών από τον προκάτοχό του.

Οι ομοσπονδιακές αρχές διενεργούν έρευνα, αλλά δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη ποιο θεωρούν ότι ήταν το κίνητρο των εκτελεστών. Αξιωματικός της αστυνομίας εκτίμησε πως ίσως επρόκειτο για «αντίποινα», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι Αρχές δεν έχουν αποσαφηνίσει ποιοι πιστεύουν ότι βρίσκονταν πίσω από το μακελειό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γουαδαλούπε, που ζει στο σημείο όπου διαπράχθηκε η σφαγή, αφηγήθηκε πως ξάφνου άρχισαν να ακούγονται πυρά έξω από το παράθυρό της. Μόλις είχε ταΐσει τη μικρή της κόρη και φοβούμενη για τη ζωή τους, την άρπαξε και πήγε να κρυφτεί με το παιδί στην αγκαλιά στο πίσω μέρος του σπιτιού, ώσπου να τελειώσουν όλα, μισή ώρα αργότερα.

«Φοβόμουν για το κοριτσάκι μου. Ήταν φρικτό», είπε η 26χρονη, δείχνοντας κάλυκες στην αυλή της και σημάδια από σφαίρες σε τοίχο του σπιτιού της.

Ο Χουάν, 22 ετών, εργαζόμενος σε εταιρεία που συσκευάζει εξαγόμενα φρούτα, επισήμανε πως η βία στην περιοχή είναι κάτι συνηθισμένο». Προτού προσθέσει: «πάντα φοβάσαι την αδέσποτη σφαίρα».

Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν η τότε κυβέρνηση κήρυσσε τον επιλεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας. Οι Αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τους περισσότερους από τους θανάτους στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης