Την παραίτησή του υπέβαλε χθες το βράδυ ο κυβερνήτης της Πολιτείας Γκερέρο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δεχόταν σφοδρές επικρίσεις με αφορμή την υπόθεση των 43 φοιτητών, που αγνοούνται εδώ και ένα μήνα στην Ιγκουάλα, στο νότιο Μεξικό.

Οι πιέσεις για την παραίτηση του Άνχελ Αγκίρε Ριβέρο είχαν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με τους επικριτές του να τον κατηγορούν ότι στάθηκε ανίκανος να σταματήσει τη βία των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στην περιοχή, αλλά και να του χρεώνουν την έλλειψη προόδου στις έρευνες για τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παραίτηση του κυβερνήτη, ο οποίος εξελέγη το 2011 με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD, αριστερά) είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων οι κοινοβουλευτικοί του κυβερνώντος κόμματος, του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI) του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς και του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN).

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, ο ίδιος τόνισε πως το σημαντικό είναι τώρα να συνεχισθεί η έρευνα για τους εξαφανισμένους και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, ενώ εξέφρασε την ευχή η παραίτησή του «να ευνοήσει ένα πολιτικό κλίμα που θα επιτρέψει να δοθεί προσοχή σ’ αυτές τις προτεραιότητες και στην επίλυσή τους».

Η παραίτησή του κυβερνήτη ανακοινώθηκε την επομένη της έκδοσης από τις ομοσπονδιακές αρχές εντάλματος σύλληψης του δημάρχου της Ιγκουάλα, του Χοσέ Λουίς Αμπάρκα, επίσης εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο του PRD, επειδή θεωρήθηκε, μαζί με τη σύζυγό του, ο υποκινητής της επίθεσης που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου εναντίον των φοιτητών. Η επίθεση αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους, ενώ 25 είχαν τραυματισθεί και 43 αγνοούνται μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το PRD, ο κύριος σχηματισμός της μεξικανικής αριστεράς, επικρίνεται επειδή είχε υποστηρίξει τόσο τον Αγκίρε όσο και τον Αμπάρκα.

Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις. Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από το Μεξικό «να ενεργήσει γρήγορα» για να συλλάβει τους υπευθύνους, ενώ δεκάδες χιλιάδες Μεξικάνοι διαδήλωσαν την Τετάρτη σε πολλές πόλεις της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Μεξικό: Υποψίες ότι δήμαρχος κρύβεται πίσω από τις εξαφανίσεις των φοιτητών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης