Τουλάχιστον 152 καθολικοί ιερείς στο Μεξικό καθαιρέθηκαν τα τελευταία εννέα χρόνια κατηγορούμενοι για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Μοντερέι, με τη δήλωσή του αυτή να ωθεί τον δικηγόρο θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια της Εκκλησίας.

«Κάποιοι ιερείς που εγκλημάτησαν βρίσκονται στη φυλακή, άλλοι αποσχηματίστηκαν. Τα τελευταία εννέα χρόνια 152 ιερείς έχουν αποσυρθεί» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Μοντερέι Ροχέλιο Καμπρέρα σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή της Μεξικανικής Εκκλησίας έγινε εν μέσω εκτεταμένων σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας σε χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Αυστραλία και η Γερμανία. Στο Μεξικό βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα καθολικών στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα δεχθεί αργότερα αυτόν τον μήνα στο Βατικανό επισκόπους για να συζητήσει τις αποκαλύψεις παγκοσμίως για σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Εκκλησίας, οι οποίες έχουν πλήξει την αξιοπιστία του θεσμού.

Ο Μάρτιν Φας Μόρα, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί 19 ανθρώπους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπέστησαν κακοποίηση από έναν ιερέα στην πολιτεία Σαν Λουίς Ποτοσί στο κεντρικό Μεξικό, εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για την ανακοίνωση αυτή της Εκκλησίας του Μεξικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιερέας Εδουάρδο Κόρδοβα ήταν ο πρώτος στον οποίο απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες για την κακοποίηση παιδιού στο Μεξικό.

«Έχουμε έναν ακαθόριστο αριθμό, γιατί τα θύματα εξακολουθούν να περιμένουν την τιμωρία των υπευθύνων για τη βλάβη που υπέστησαν» δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο δικηγόρος Φας, προσθέτοντας ότι «ουδόλως η Εκκλησία προσέγγισε το θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων».

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένως δεσμευτεί για μηδενική ανοχή απέναντι στους ιερείς που κακοποιούν παιδιά, αλλά οι επικριτές αξιώνουν μεγαλύτερη δράση.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης