Σε πολυτελή γειτονιά του Μεξικό τραυματίστηκε από πυρά σήμερα το πρωί ο αρχηγός της αστυνομίας της Πόλης του Μεξικό, Ομάρ Γκαρσία Χαρφούς, σε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Δύο από τους σωματοφύλακες του σκοτώθηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Κλαούντια Σάινμπαουμ με ανάρτηση στο twitter τόνισε πως δεν «διατρέχει κίνδυνο η υγεία» του Ομάρ Γκαρσία Χαρφούς στην επίθεση που συνέβη στις 6:30 το πρωί, τοπική ώρα – 14:30, ώρα Ελλάδας – που σόκαρε τους κατοίκους της γειτονιάς στη γειτονιά Λόμας ντε Τσαπουλτεπέκ. Ένας απροσδιόριστος αριθμός ατόμων σκοτώθηκε τόνισε η δήμαρχος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας κατηγόρησε για την απόπειρα δολοφονίας του το πανίσχυρο καρτέλ ναρκωτικών «Νέα Γενιά Τζαλίσκο» (CJNG). «Σήμερα το πρωί δεχθήκαμε μια δειλή επίθεση από το CJNG, δύο συνάδελφοι και φίλοι μου έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο Γκαρσία σε μια ανάρτηση στο Twitter.

Ένας αξιωματούχος της Πόλης του Μεξικού δήλωσε ότι δύο από τους αστυνομικούς συνοδούς του Ομάρ Γκαρσία Χαρφούς σκοτώθηκαν στο περιστατικό και ότι ο αρχηγός της αστυνομίας έφερε τρεις πληγές από σφαίρες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ερνεστίνα Γοδόι, γενική εισαγγελέας της Πόλης του Μεξικού, είπε ότι συνελήφθησαν 12 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας σε τακτική συνέντευξη Τύπου, ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι η επίθεση εναντίον του υπουργού Δημόσιας Ασφαλείας της πρωτεύουσας «συνδέεται αδιαμφισβήτητα με το έργο που γίνεται για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και ηρεμία στην Πόλη του Μεξικού και στη χώρα».

«Μια επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της Πόλης του Μεξικού. Ήταν η δήμαρχος της πόλης, Κλαούντια Σάινμπαουμ, που με ενημέρωσε για αυτήν, αναφέροντας ότι ο υπουργός τραυματίστηκε», δήλωσε ο Λόπεζ Ομπραντόρ.

Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για σφοδρή ανταλλαγή πυρών που διήρκησε για αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην Λόμας ντε Τσαπουλτεπέκ, η οποία είναι γειτονιά πλουσίων και κατοικιών πρεσβευτών. Η περιοχή στα δυτικά της πόλης, όπου σπανίως ξεσπούν βίαια περιστατικά που τα τελευταία χρόνια πλήττουν πολλά μέρη της χώρας, ιδιαίτερα φτωχότερα.

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν δεκάδες αστυνομικούς να αποκλείουν έναν κεντρικό δρόμο της περιοχής. Το μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Televisa μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο περιστατικό.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, έρχεται μια μέρα μετά από μια ανακοίνωση της μεξικανικής κυβέρνησης σχετικά με τους περιοχές επιρροής των καρτέλ διακινητών ναρκωτικών στη μεγαλούπολη του Μεξικού.

Στην Κοιλάδα του Μεξικού, που αποτελείται από την Πόλη του Μεξικού και την τεράστια μητροπολιτική της περιοχή, περίπου έξι συμμορίες δραστηριοποιούνται, δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Λουίς Κρεσέντσιο Σαντοβάλ.

Παρά το αυξανόμενο έγκλημα που μαστίζει το Μεξικό για περισσότερο από μια δεκαετία, η πρωτεύουσα παραμένει σχετικά ήρεμη σε σύγκριση με άλλα μέρη της χώρας, όπου συμμορίες έχουν μεγαλύτερη επιρροή και ενεργούν με ατιμωρησία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης