Μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη βρέθηκαν αρχαιολόγοι σε οροσειρά στο βορειοανατολικό τμήμα του Μεξικού, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοτπικό δίκτυο BBC.

Συνολικά 4.926 βραχογραφίες εντοπίστηκαν σε 11 τοποθεσίες στην οροσειρά του Σαν Κάρλος ντε λα Σιέρα της μεξικανικής πολιτείας Ταμαουλίπας. Οι εικόνες σε αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου, του μαύρου και του λευκού δείχνουν ανθρώπους, ζώα και έντομα σε μια σειρά από σκηνές της καθημερινής ζωής. Μόνο σ’ ένα σπήλαιο οι τοίχοι του έχουν διακοσμηθεί με 1.550 σκηνές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας (INAH) ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί η χρονική περίοδος κατά την οποία δημιουργήθηκαν αυτές οι ζωγραφιές, καθώς δεν έχει εντοπιστεί κάποιο άλλο αντικείμενο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδοδείκτης. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα πως η λήψη δειγμάτων από τα χρώματα θα ανοίξει τον δρόμο για την έστω και κατά προσέγγιση ηλικιακή εκτίμηση των τοιχογραφιών.

Η λεκάνη του Μπούργκος όπου βρίσκεται η οροσειρά Σαν Κάρλος ντε λα Σιέρα

«Δεν έχουμε βρει κανένα αρχαίο αντικείμενο που να συνδέεται με τις βραχογραφίες και καθώς αυτές βρίσκονται μέσα σε χαράδρα -περιοχή όπου υπάρχει έντονη υγρασία-, τα ιζήματα έχουν εξαφανιστεί. Το μόνο που έχουμε είναι χαλίκια», εξηγεί ο αρχαιολόγος Gustavo Ramirez.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι σπηλαιογραφίες ανακαλύφθηκαν ύστερα από ενδελεχείς έρευνες της αρχαιολόγου, Martha Garcia Sanchez, σε μια περιοχή του δήμου του Μπούργκος. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του INAH, οι ζωγραφιές δημιουργήθηκαν από τουλάχιστον τρεις ομάδες κυνηγών – τροφοσυλλεκτών.

Σ’ ένα από τα σπήλαια οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μεταξύ άλλων και απεικόνισεις ενός «ατλάτλ», το οποίο χρησίμευε ως κυνηγετικό όπλο και είχε ευρεία χρήση πριν από την άφιξη των Ισπανών (τέλη 15ου αι.). Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο αντικείμενο απεικονίζεται σε οποιαδήποτε ζωγραφιά εντός της πολιτείας Ταμαουλίπας.

Το πόσο σημαντική είναι η ανακάλυψη των τοιχογραφιών στη λεκάνη του Μπούργκος  συνδέεται άμεσα με την κυρίαρχη άποψη πως η συγκεκριμένη περιοχή παρέμενε ακατοίκητη, καθώς δεν υπήρχαν εμφανείς μαρτυρίες για την ανάπτυξη αρχαίων πολιτισμών. Ουσιαστικά μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία σ’ ένα τμήμα του Μεξικού, για το οποίο μέχρι πρότινος υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες.

«Αυτές οι ομάδες απέφυγαν την ισπανική κυριαρχία για 200 χρόνια, καθώς βρήκαν καταφύγιο στην οροσειρά Σαν Κάρλος ντε λα Σιέρα. Εκεί είχαν νερό, φυτά και ζώα για να μπορούν να επιβιώνουν», εξήγησε η Martha Garcia Sanchez.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης