Η δημοτικότητα του προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέρχεται στο 78% τρεις μήνες και κάτι αφότου ανέλαβε το ανώτατο κρατικό αξίωμα, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, στοιχείο που προστίθεται στις ενδείξεις πως ο βετεράνος πολιτικός της μεξικανικής Κεντροαριστεράς έχει αρχίσει τη θητεία του διαθέτοντας ισχυρή λαϊκή εντολή.

Το ποσοστό αυτό κατέγραψε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «El Financiero». Είναι μειωμένο από το 86% που καταγραφόταν σε προηγούμενη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την 7η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, είναι υψηλότερο κατά μία εκατοστιαία μονάδα από μια πρώτη μέτρηση της δημοτικότητας του Λόπες Ομπραδόρ, αφότου ανέλαβε την προεδρία, την 1η Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας του Μεξικού κέρδισε με συντριπτική διαφορά τις εκλογές του Ιουλίου, υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά, να αποκλιμακώσει τη βία, να καταπολεμήσει τις ανισότητες και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ξεκίνησε μια εκστρατεία για την πάταξη της μάστιγας των κλοπών καυσίμων, παρουσίασε μια σειρά μέτρων κοινωνικής πρόνοιας, ενώ δεσμεύθηκε να επενδύσει τουλάχιστον 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, την Pemex, η οποία αντιμετωπίζει δυσχέρειες.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της οικονομίας του Μεξικού το 2019, αφού επιβραδύνθηκε στο 0,2% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μετέβαλε την προοπτική του αξιόχρεου του μεξικανικού Δημοσίου σε αρνητική την Παρασκευή, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις ωριμάνσεις δανείων του Δημοσίου της χώρας.

Η δημοσκόπηση της «El Financiero», που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3,1%, έγινε σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων από την 22α έως την 25η Φεβρουαρίου με προσωπικές συνεντεύξεις και μέσω τηλεφώνου.

Μια άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε την 28η Φεβρουαρίου και διενεργήθηκε από την Consulta Mitofsky, κατέδειξε ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Λόπες Ομπραδόρ αυξήθηκε στο 67,1% από το 62,7% σε προηγούμενη έρευνά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης