Δέκα ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace αλυσοδέθηκαν σήμερα το πρωί στις σιδηροδρομικές γραμμές στην πόλη Ζέλαντ της Νότιας Ολλανδίας, για να εμποδίσουν τη διέλευση τρένου, το οποίο μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

«Αλυσοδέθηκαν σε διάφορα σημεία των σιδηροδρομικών γραμμών, για να εμποδίσουν την αναχώρηση του τρένου, το οποίο έχει προορισμό την πόλη Λα Αγκ της Βορειοδυτικής Γαλλίας» δήλωσε η Έστερ Μπουτ, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία η αναχώρηση του τρένου μπορεί να καθυστερήσει, όμως αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Greenpeace, το φορτίο των τριών βαγονιών του τρένου αποτελεί κίνδυνο για τον πληθυσμό κατά μήκος της πορείας που θ’ ακολουθήσει το τρένο ως το εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων της Λα Αγκ. Τα απόβλητα προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της πόλης Μπόρσελε στη Νοτιοδυτική Ολλανδία.

Σύμφωνα με την Greenpeace, πρόκειται για το πρώτο από τα 10 φορτία πυρηνικών αποβλήτων της Ολλανδίας που θα μεταφερθούν στο εργοστάσιο της Λα Αγκ εντός των επόμενων δύο ετών.

«Εάν γίνει κάποιο ατύχημα, θα είναι καταστροφή» επεσήμανε η Ίκε Τόιλινγκ, εκπρόσωπος της Greenpeace, σύμφωνα με την οποία σε μια τέτοια περίπτωση «ο πληθυσμός θα εκτεθεί σε ραδιενέργεια ανάλογη με αυτή στο Τσερνόμπιλ ή τη Φουκουσίμα». Η Greenpeace τονίζει ότι τα πυρηνικά απόβλητα που δεν θα μπορέσουν να ανακυκλωθούν και θα επιστρέψουν στην Ολλανδία, για να αποθηκευτούν, θα παραμείνουν ραδιενεργά για 240.000 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης