Μέλος του Εργατικού Κόμματος ο δικηγόρος του Μπρέιβικ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011, 23:27
Μέλος του Εργατικού Κόμματος ο δικηγόρος του Μπρέιβικ
Την επιθυμία να αναλάβει την υπεράσπισή του ο δικηγόρος Γκάιρ Λίπεσταντ, μέλος του Εργατικού Κόμματος εξέφρασε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, μετά τη διπλή επίθεση της Παρασκευής από την οποία έχασαν τη ζωή τους 76 άνθρωποι.

Ο Λίπεσταντ είναι γνωστός στη χώρα του καθώς ήταν συνήγορος υπεράσπισης σε μία δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα, όμως ο Μπρέιβικ προφανώς δεν γνώριζε άλλες λεπτομέρειες του βιογραφικού του, όταν ζήτησε να τον υπερασπιστεί. Ο Λίπεσταντ είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος, τις πολιτικές του οποίου ο δράστης της διπλής επίθεσης απεχθάνεται.

«Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά», δήλωσε ο Λίπεσταντ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο δικηγόρος, που ενημερώθηκε για την επιθυμία του Μπρέιβικ μέσω της αστυνομίας μία ημέρα μετά τη διπλή επίθεση της Παρασκευής, δήλωσε ότι πέρασαν 10 με 12 ώρες μέχρι να αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπεράσπισή του.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι είναι πολύ δύσκολο», επεσήμανε ο Λίπεσταντ. «Όμως στη συνέχεια το συζήτησα με την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε ότι σήμερα πρέπει να σκεφτούμε τη δημοκρατία και αν έλεγα 'όχι' σε αυτή τη δουλειά, τότε θα έλεγα 'όχι' στη δημοκρατία».

Παρόλα αυτά ο Λίπεσταντ παραδέχθηκε ότι ο πελάτης του, που από την Παρασκευή οπότε συνελήφθη δεν έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο, μάλλον δεν γνωρίζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Ο Λίπεσταντ, 47 ετών, φάνηκε να υπερασπίζεται με αμηχανία έναν κατά συρροή δολοφόνο που υπεραμύνθηκε των θέσεών του με ένα μανιφέστο που δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο. «Δουλειά μου ως δικηγόρος δεν είναι να κηρύσσω το πολιτικό του μήνυμα», υπογράμμισε ο δικηγόρος, ενώ πρόσθεσε ότι ο πελάτης του μοιάζει να είναι «παράφρων».

Ο Λίπεσταντ δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον Μπρέιβικ λέγοντας ότι δεν έχει σώας τας φρένας, αν και «όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων».

Αν τελικά κριθεί έπειτα από ψυχολογική εξέταση ανίκανος να δικαστεί, ο Μπρέιβικ ενδέχεται να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένος σε ψυχιατρική κλινική, αλλά όχι σε φυλακή.

Ο δικηγόρος του παραδέχθηκε ότι ο «μακελάρης» ίσως να μην συμφωνήσει με αυτή την τακτική. «Θα είναι δίλημμα να εξετάσουμε ιατρικά θέματα γιατί πιστεύει ότι είναι ο μοναδικός στον κόσμο που καταλαβαίνει την αλήθεια για το πώς κινούνται τα πράγματα», δήλωσε ο Λίπεσταντ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011, 23:30