Μαίνεται η πυρκαγιά στο διυλιστήριο Αμουάι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012, 05:46
Μαίνεται η πυρκαγιά στο διυλιστήριο Αμουάι
Η φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη στο κεντρικό διυλιστήριο πετρελαίου στη Βενεζουέλα, εξακολουθεί να μαίνεται σχεδόν 40 ώρες μετά την καταστροφή, που σκότωσε 41 άτομα, αναφέρουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τεράστιες φλόγες ήταν ορατές την Κυριακή, από απόσταση χιλιομέτρων από το διυλιστήριο Αμουάι, που βρίσκεται στην πολιτεία Φάλκον, στη βορειοδυτική Βενεζουέλα.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο χώρο αποθήκευσης υγρών καυσίμων, «συνεχίζεται», αλλά τώρα πλέον «περιορίζεται σε δύο δεξαμενές αργού πετρελαίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ελίας Χάουα.

Η περιοχή όπου αποθηκεύονται τα καύσιμα έχει συνολικά εννέα δεξαμενές. Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι «αν και οι άνεμοι έχουν καταστήσει δύσκολο το έργο της κατάσβεσης», επανέλαβε εν τούτοις ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο».
Η καταστροφή προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου και σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Ο πρόεδρος, Ούγκο Τσάβες, που κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, έχει διατάξει έρευνα σχετικά με την αιτία της διαρροής του φυσικού αερίου.
Ο Τσάβες επισκέφτηκε την περιοχή την Κυριακή το βράδυ και δήλωσε ότι μέλη της Εθνικής Φρουράς, που είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια του χώρου, εξακολουθούν να αγνοούνται.
Το δυστύχημα που ήταν το χειρότερο σε διυλιστήριο, στοίχισε τη ζωή σε 41 ανθρώπους, καθώς το νοσοκομείο της πόλης Μαρακαΐμπο ανακοίνωσε το θάνατο δύο ακόμη τραυματιών.

Το διυλιστήριο βρίσκεται σε κατοικημένη εμπορική περιοχή, όπου οι εργαζόμενοι ζουν σε συγκροτήματα μαζί με τις οικογένειες τους, ενώ και φτωχές οικογένειες έχουν εγκατασταθεί σε παραγκουπόλεις, γύρω από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA, Ράφαελ Ραμίρεζ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι εγκαταστάσεις διύλισης είναι «σε απολύτως φυσιολογική κατάσταση» και η λειτουργία του διυλιστηρίου θα μπορούσε να ξαναρχίσει αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς.
«Είμαστε σε θέση να θέσουμε και πάλι σε λειτουργία το διυλιστήριο εντός δύο ημερών από τη στιγμή που θα μας δηλωθεί η ασφάλεια τη περιοχής», διαβεβαίωσε ο Ραμίρεζ.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η προμήθεια καυσίμων στην εγχώρια αγορά, δεν θα επηρεαστεί, καθώς η χώρα έχει αποθέματα τεσσάρων εκατομμυρίων βαρελιών για να καλύψει τις ανάγκες της.
Ο Ραμίρεζ δεν διευκρίνισε αν οι εξαγωγές της Βενεζουέλας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μεγαλύτερο πελάτη της, θα επηρεαστούν αλλά ένας οικονομολόγος που ειδικεύεται σε θέματα πετρελαίου, ο Ραφαέλ Κιρόζ, έκρινε ότι οι εξαγωγές επηρεάζονται.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Διαβάστε επίσης:
Βενεζουέλα: Κλειστό το διυλιστήριο Αμουάι μέχρι να σβήσει η φωτιά


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012, 05:50