Άλλοι τρεις Τούρκοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες το πρωί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών του ΡΚΚ στην περιοχή της Σουρ, της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, καθώς με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

Οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επιχείρηση για την απομάκρυνση οδοφραγμάτων κι ένας από αυτούς βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη στο Şırnak της περιοχής Τσίζρε, άλλος αστυνομικός είχε σκοτωθεί σε συγκρούσεις «με παράνομους της εκτός νόμου οργάνωσης ΡΚΚ».

Σε χωριστό επεισόδιο στην συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ, στις 18 Ιανουαρίου λοχίας των ειδικών δυνάμεων είχε τραυματισθεί σοβαρά από πυρά αυτονομιστών του ΡΚΚ.

Ενώ οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται, όπως ανακοινώθηκε η ολοήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Σινώπη «ήρθη μερικώς».
 
Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του παράνομου ΡΚΚ έχουν τερματισθεί την πόλη», όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα συνεχισθεί να εφαρμόζεται πλέον από τις 18.00 ως την 5η πρωινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, στην ιστορική συνοικία Σουρ του Ντιγιαρμπακίρ μαίνονται εδώ και έναν και πλέον μήνα οι μάχες μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του κουρδικού ΡΚΚ. Η αιματοχυσία δεν φαίνεται να έχει τέλος.
 
Σε πεδία μάχης έχουν μετατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες το Ντιγιαρμπακίρ και άλλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και των ακραίων νεαρών Κούρδων του λεγόμενου Πατριωτικού Επαναστατικού Κινήματος Νέων YDG-H που πρόσκειται στο PKK. Το YDG-H έχει αποκλείσει ολόκληρες συνοικίες της Ανατολίας, στήνοντας παντού οδοφράγματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μολονότι το PKK ισχυρίζεται ότι το YDG-H δρα αυτόνομα, οι ακραίοι νεαροί Κούρδοι μοιάζουν να έχουν αστείρευτες πηγές χρηματοδότησης. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν στις τουρκικές δυνάμεις από τα μέσα Δεκεμβρίου;

Βαρύς φόρος αίματος

Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει βαρύτατο φόρο αίματος. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πολλοί άμαχοι. Και οι τουρκικές δυνάμεις όμως μετρούν σχεδόν καθημερινά απώλειες.

Ο στρατός υποστηρίζει πως μόνον στη συνοικία Σουρ έχει σκοτώσει πάνω από 100 «τρομοκράτες».

Ανάμεσά τους και ο 25χρονος Μεσούτ Σέβικτεκ, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα. Από τις αρχές του χρόνου η αδερφή του Γκιουλέρ μαζί με δυο ακόμη γυναίκες και τρεις άνδρες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας στο Ντιγιαρμπακίρ, ζητώντας από τις αρχές να τους παραδώσουν τις σωρούς των συγγενών τους.

«Γιατί δεν κάνει κάτι η γερμανική κυβέρνηση; Δεν βλέπει τι κάνει ο Ερντογάν στο Κουρδιστάν;», φωνάζει η νεαρή, κρατώντας στα χέρια μια φωτογραφία του αδελφού της. Δίπλα της η Σαχίντε Οράν η οποία έχασε τον 21χρονο γιο της Ίσα. «Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, όλοι τους φέρουν την ίδια ευθύνη διότι υποστηρίζουν τον Ερντογάν και δεν κάνουν κάτι για να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Η Γερμανία στηρίζει την καταστολή

Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Τουρκία Martin Erdmann (στην φωτογραφία με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου) διαβεβαίωσε την χωρίς όρους στήριξη του Βερολίνου στην συνεχιζόμενη στρατιωτική καταστολή της Άγκυρας εναντίον του ΡΚΚ, υποστηρίζοντας όμως ταυτόχρονα πως «το κουρδικό πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί οριστικά μόνον με πολιτικά μέσα».

Η δήλωση αυτή του ‘Ερντμαν, έγινε στους δημοσιογράφους μετά από τουρκο-γερμανική διαβούλευση ενόψει της συνάντησης Τούρκων αξιωματούχων στο Βερολίνο στις 22 με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και Γερμανών ομολόγων παρουσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ισραηλινή υπ. Δικαιοσύνης: «Καιρός για Κουρδικό Κράτος»

Η Ayelet Shaked, υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, προερχόμενη από το ακροδεξιό κόμμα της «Εβραϊκής Εστίας», ξεχνώντας το Παλαιστινιακό πρόβλημα που καίει στη χώρα της, δήλωσε πως «ήρθε καιρός να τους βοηθήσουμε για να αποκτήσουν οι Κούρδοι ανεξάρτητο κράτος».

Η Ισραηλινή υπουργός, κάλεσε επίσης τη χώρα της να ενισχύσει τη συνεργασία με τον κουρδικό λαό, υποστηρίζοντας πως «αυτό αποτελεί ευκαιρία για να εξασθενήσουν οι αντίπαλοί μας στην περιοχή».
Η ίδια πρότεινε το νέο κουρδικό κράτος να δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τουρκία, το Ισραήλ και το Ιράκ.

Πληροφορίες από Doğan News Agency Deutsche Welle

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης