Συνολικά 14 μαχητές έχασαν τη ζωή τους στην Υεμένη, χθες, Σάββατο, καθώς οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και αυτονομιστών δυνάμεων συνεχίζονταν αδιάκοπα για έκτη συνεχόμενη ημέρα στη νότια επαρχία του Abyan.

Οι αυτονομιστικές δυνάμεις του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC) αντιστέκονται στην επίθεση από φιλοκυβερνητικά στρατεύματα στα περίχωρα της Σιντζιμπάρ, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Άντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεκατέσσερις μαχητές, συμπεριλαμβανομένων δέκα φιλοκυβερνητικών στρατιωτών, σκοτώθηκαν το Σάββατο», δήλωσε κυβερνητικός στρατιωτικός αξιωματούχος, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι μάχες επιβεβαιώθηκαν από αυτονομιστική στρατιωτική πηγή, η οποία ανακοίνωσε τη σύλληψη «40 φιλοκυβερνητικών στρατιωτών και την κατάσχεση στρατιωτικού εξοπλισμού».

«Αυτοί (οι φιλοκυβερνητικοί στρατιώτες) δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν προς τη Σιντζιμπάρ και θα φτάσουν εκεί μόνο πατώντας στα πτώματά μας», ανέφερε αυτονομιστής διοικητής στο AFP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μάχες αυτές, είναι η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση από τότε που οι αντάρτες κήρυξαν αυτονομία στη νότια Υεμένη στις 26 Απριλίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντά της και ότι «συνωμοτούν» ενάντια στους στόχους τους.

Αφού κήρυξε την αυτοδιοίκηση, η STC κινήθηκε για να αποσπάσει τον έλεγχο της οικονομίας από την κυβέρνηση, διατάσσοντας να κατατεθούν όλοι οι φόροι και οι εισφορές στο Aden στους τραπεζικούς λογαριασμούς της, μετέδωσε το Middle East Eye νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η τολμηρή κίνηση για είσπραξη των εσόδων από τους αυτονομιστές αντί της κεντρικής τράπεζας που ελέγχεται από την κυβέρνηση στο Άντεν, προκάλεσε έντονες συγκρούσεις μεταξύ της STC και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και σε άλλες περιοχές πέρα ​​από το νότο.

Οι συγκρούσεις περιπλέκουν τον πόλεμο της Υεμένης μεταξύ της κυβέρνησης – που υποστηρίζεται από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας – ενάντια στους  αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν μεγάλο μέρος του Βορρά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Middle East Eye

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης