Μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πορτογαλία - 86 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017, 13:44
Μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πορτογαλία - 86 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί
Η Πορτογαλία, που πλήττεται εδώ και μία εβδομάδα από νέες δασικές πυρκαγιές, προσπαθεί σήμερα να θέσει υπό έλεγχο δύο μεγάλες εστίες που μαίνονται στο κέντρο της χώρας, κινητοποιώντας σχεδόν 1.200 πυροσβέστες.

Η πρώτη από αυτές τις δύο πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στις γειτονικές κοινότητες Μασάο και Βίλα ντε Ρέι, ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης. Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε στο τέλος της χθεσινής ημέρας και, στη διάρκεια της νύχτας, το Μασάο, μια κωμόπολη 2.000 κατοίκων, περικυκλώθηκε από τις φλόγες.

«Είναι αδύνατο να εισέλθουμε ή να εξέλθουμε από το Μασάο λόγω της πυρκαγιάς και του καπνού. Η πυρκαγιά επεκτείνεται αδιάκοπα» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa ο δήμαρχος Βάσκο Εστρέλα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «το 80 έως 90%» της κοινότητας έχει καεί, καθώς είχε ήδη πληγεί από μια πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα τέλη Ιουλίου.

Στα χωριά της περιοχής, όπως το Βάλε ντε Αμπέλια, οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να προστατεύσουν τα σπίτια τους που βρέθηκαν στον δρόμο της φωτιάς, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείο που βρίσκονται στο σημείο.

Περίπου 80 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από χωριά του Μασάο και περίπου 50 άλλοι από τις γειτονικές κοινότητες Σαρντοάλ και Αμπράντς, δήλωσε η εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκασπάρ.

Από την Τετάρτη 9 Αυγούστου συνολικά 86 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι επτά σοβαρά.

Η εστία του Μασάο είναι «η πιο ανησυχητική» και η πυρκαγιά εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να μαίνεται σε διάφορα μέτωπα, πρόσθεσε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί λόγω των βομβαρδιστικών ελικοπτέρων νερού, που δεν μπορούν να πετάξουν στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων και νέων πυρκαγιών παραμένει «αυξημένος» τις επόμενες ημέρες, λόγω της νέας ανόδου της θερμοκρασίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Οι πυρκαγιές σε δάση και θαμνώδεις εκτάσεις στην Πορτογαλία κατέστρεψαν 1.410.000 στρέμματα από την αρχή του έτους, τρεις φορές περισσότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με προσωρινή χθεσινή εκτίμηση της Πολιτικής Προστασίας.

Η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας προκάλεσε 64 θανάτους και περισσότερους από 250 τραυματισμούς στα μέσα Ιουνίου στο Πεδρόγαου Γκραντ (κέντρο).

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017, 15:38