Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες εντείνονται σε ολόκληρη την Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

Νεκρός διαδηλωτής από πυρά

Στο Κάιρο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανόνια νερού, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος το οποίο απάντησε πετώντας πέτρες, ενώ στο Σουέζ, ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση παράλληλα έχει προειδοποιήσει για «αποφασιστικά μέτρα».
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους ,ενώ 1.000 έχουν συλληφθεί αφότου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες την Τρίτη.

Συνελήφθησαν δημοσιογράφοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο δημοσιογράφος του BBC στο Κάιρο Assad Sawey, δήλωσε ότι συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από μυστικούς αστυνομικούς.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από Al-Azhar τζαμί, και κοντά σε μια από τις προεδρικές κατοικίες στην πρωτεύουσα.

Παράλληλα ,η γαλλική κυβέρνηση είπε ότι είχε λάβει τις εκθέσεις ότι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στο Κάιρο έχουν συλληφθεί.
 

Υπάρχουν επίσης αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια, στη Μανσούρα και στο Ασουάν, καθώς και στη Μίνια , στο Ασιούτ νότια του Καΐρου, και στο al-Αρίς της χερσονήσου Σινά.

Νωρίτερα, νεαροί Αιγύπτιοι μετέφεραν το νεκρό σώμα του διαδηλωτή που σκοτώθηκε στο Σουέζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ονομάζεται Χαμάντα Λαμπίμπ, 30 ετών, και ήταν οδηγός.

Έκαψαν αστυνομικό τμήμα και πυρπόλησαν την έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας

Μάρτυρες αναφέρουν ότι σε πολλά σημεία η αιγυπτιακή αστυνομία έχει εγκατέλειψε τις κεντρικές περιοχές της βιομηχανικής πόλης, μετά τις διαδηλώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τις γραμμές ασφάλειας των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα. Ακόμα,έβαλαν  φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Σύμφωνα με άνδρες των αρχών ασφαλείας, που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press,ο αντικαθεστωτικός, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, προκειμένου να είναι ασφαλής.

Ο Ελ Μπαραντέι, είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ και επέστρεψε στην Αίγυπτο από τη Βιέννη, για να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης