Οι καταγγελίες που έχουν γίνει σχετικά με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε βάρος θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ευρωπαϊκών κρατών έχουν πλήξει τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον, σημείωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εμποδίσει το σκάνδαλο αυτό να εξελιχθεί σε ένα ζήτημα που θα μπορούσε να επηρεάσει την προσπάθειά της να επανεκλεγεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Η Γερμανία δεν είναι αστυνομικό κράτος. Η Γερμανία είναι μια χώρα ελευθερίας», δήλωσε η Μέρκελ κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχωρεί κάθε χρόνο. Στη σημερινή της συνέντευξη, η καγκελάριος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τις καταγγελίες ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις επικοινωνίες στην Ευρώπη σε μαζική κλίμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια φιλία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και σε αυτή την περίπτωση, η εμπιστοσύνη έχει τρωθεί», επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι η υπόθεση απειλεί τις σχέσεις της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως σήμερα, οι καταγγελίες αυτές δεν μοιάζουν να επηρεάζουν το ευρύ προβάδισμα που δίνουν στην Μέρκελ και την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών. Όμως κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν ότι η δημοσίευση νέων αποκαλύψεων μπορεί να πλήξει την προσπάθεια της καγκελαρίου να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρίας Infratest dimap η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, τα δύο τρίτα των Γερμανών εκλογέων είναι δυσαρεστημένοι για τον τρόπο που η κυβέρνησή της έχει χειριστεί το θέμα.

Η δημοσίευση της έρευνας αυτής ακολουθεί τις αποκαλύψεις, που πιστεύεται ότι οφείλονται σε στοιχεία που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας Αμερικανός πληροφορικός που συνεργαζόταν με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA), ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν μαζικά τις επικοινωνίες συμμαχικών κυβερνήσεων και πολιτών μέσω του λεγόμενου προγράμματος PRISM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο γερμανικός νόμος ισχύει στο γερμανικό έδαφος», επέμεινε να δηλώνει η Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

Η καγκελάριος είπε ότι έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τις καταγγελίες από διάφορους κρατικούς θεσμούς στη Γερμανία επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο εάν και κατά πόσον παραβιάστηκε η γερμανική νομοθεσία από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Μέρκελ πάντως αναγνώρισε ότι η έρευνα σχετικά με την δραστηριότητα των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ στη Γερμανία θα διαρκέσει ένα ορισμένο διάστημα.

«Το έργο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε. «Συνεχίζεται».

Η συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου συνέπεσε με την προειδοποίηση ανθρώπων οι οποίοι συνεργάζονται με τον Σνόουντεν στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται νέες αποκαλύψεις.

Ως τώρα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην CDU και το αδελφό βαυαρικό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ευρύ προβάδισμα που σημαίνει ότι η συμμαχία τους θα παραμείνει η μεγαλύτερη δύναμη στην ομοσπονδιακή κάτω βουλή, με πάνω από 40% της πρόθεσης ψήφου. Η ίδια η Μέρκελ απολαμβάνει ποσοστό δημοτικότητας που φθάνει το 60% και ανεβαίνει στο 90% μεταξύ των επιχειρηματιών.

Μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς της αποδίδεται στις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας, κάτι στο οποίο θεωρείται στη χώρα ότι συνέβαλε καθοριστικά ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνησή της αντιμετώπισε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ωστόσο η συνέντευξη της Μέρκελ δόθηκε εν μέσω φόβων ότι η κρίση αναζωπυρώνεται.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η Αθήνα είναι ενδεχόμενο να αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση χρέους αφού ολοκληρωθούν οι εκλογές στη Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε «έχω πει επανειλημμένα ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».
Μια τέτοια κίνηση, προσέθεσε, θα μπορούσε να προκαλέσει «τεράστια ανασφάλεια» στους επενδυτές στην ευρωζώνη και να θέσει εκ νέου υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα στην ευρωζώνη και «όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

Συνήθως η ετήσια συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου σηματοδοτεί την έναρξη των θερινών διακοπών της, αλλά φέτος πρόκειται να μεταβεί σε παραθαλάσσια θέρετρα στη βόρεια Γερμανία και παράλληλα να επισκεφθεί περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, κάνοντας εκεί προεκλογικές εμφανίσεις.

Κατόπιν, αναμένεται να ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία, για μερικές ημέρες πεζοπορίας στις Άλπεις, και να παραστεί στο ετήσιο φεστιβάλ όπερας Βάγκνερ στην πόλη Μπαϊρόιτ της νότιας Γερμανίας.

Οι προσπάθειες της Ε.Ε. να προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας να εγκαθιδρυθεί μια τραπεζική ένωση θα αποτελέσουν προτεραιότητα εάν εκλεγεί για τρίτη θητεία, είπε ακόμη η Μέρκελ μιλώντας σε περίπου 250 δημοσιογράφους.

Αναφερόμενη στις επιτυχίες της στην τρέχουσα θητεία της επικαλέστηκε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής της για την δημοσιονομική προσαρμογή και την πρόοδο που είπε ότι έχει σημειωθεί στην Ευρώπη όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και των προβλημάτων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παράλληλα, η καγκελάριος αποπειράθηκε να οικειοποιηθεί ορισμένες πολιτικές προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, ενσωματώνοντάς τις στις πολιτικές που είπε πως θέλει να εφαρμόσει: την απεμπόληση της πυρηνικής ενέργειας, την θέσπιση κατώτερου μισθού και την βελτίωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης