Μέρκελ: Παρωχημένος ο Κανονισμός του Δουβλίνου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 18:12
Μέρκελ: Παρωχημένος ο Κανονισμός του Δουβλίνου
«Οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που αφορούν στον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παρωχημένοι και πρέπει να αντικατασταθούν από μια νέα διαδικασία» δήλωσε την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, ο κανονισμός του Δουβλίνου (με βάση τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ) με την παρούσα μορφή του είναι παρωχημένος» είπε η καγκελάριος στην κοινή ομιλία της με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Τάσσομαι υπέρ μιας νέας διαδικασίας προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται πιο ισόνομα το βάρος» πρόσθεσε.

Δηλώσεις Ολάντ για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και μια κοινή ακτοφυλακή που θα αναλάβουν τη φύλαξη του Χώρου Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ολάντ υποστήριξε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να εκτιμήσει το εύρος των τραγωδιών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι οποίες πυροδότησαν τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945.

«Η Ευρώπη ανέλαβε να σώσει ζωές, να αγωνιστεί κατά των εγκληματικών οργανώσεων που επωφελούνται από τις μεταναστευτικές ροές όμως ταυτόχρονα η Ευρώπη καθυστέρησε να καταλάβει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν συνέπειες για την ίδια» τόνισε.

Ο πρόεδρος Ολάντ προειδοποίησε ότι θα έρθει το τέλος της Ευρώπης και η επιστροφή στα εθνικά σύνορα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

«Ναι, το τέλος της Ευρώπης, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, η διάλυση των κοινοτικών πολιτικών, η εγκατάλειψη του ευρώ» επέμεινε.

Και κατέληξε: «Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν υποστήριζε ότι ο εθνικισμός είναι πόλεμος. Η προειδοποίησή του ισχύει ακόμη».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015, 18:12