Μέρκελ: Ποτέ ξανά εθνικισμός και εγωισμός στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 04:30
Μέρκελ: Ποτέ ξανά εθνικισμός και εγωισμός στην Ευρώπη
Για την ανεκτικότητα που είναι «η ψυχή» της Ευρώπης μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αλλά και για τις «μεγάλες προκλήσεις», όπως είναι το δημόσιο χρέος, η τρομοκρατία, οι πόλεμοι, η μετανάστευση, η ψηφιοποίηση ή η κλιματική αλλαγή.

«Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μόνο εάν η Ευρώπη ενεργήσει ενωμένη. Η αλληλεγγύη βασίζεται στην ανοχή και αυτή είναι η δύναμη της Ευρώπης. Είναι μέρος του κοινού μας ευρωπαϊκού DNA και σημαίνει την υπέρβαση των εθνικών εγωισμών» τόνισε.

«Αλληλεγγύη σημαίνει επίσης ότι αν υπονομευθεί το κράτος δικαίου ή η ελευθερία του Τύπου σε μία χώρα, τότε υπονομεύεται σε ολόκληρη την Ε.Ε.» πρόσθεσε αναδεικνύοντας την αρνητική πλευρά της απουσίας της.

Στο οικονομικό πεδίο υπογράμμισε ότι «εάν προσπαθήσει κάποιος να λύσει προβλήματα δημιουργώντας νέα χρέη, τότε αγνοεί τις δεσμεύσεις του και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δύναμη και τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Η Ε.Ε. να μιλά με μία φωνή στην παγκόσμια σκηνή

Μιλώντας για τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο, είπε ότι «χρειάζεται να κρατά τα πεπρωμένα της στα δικά της χέρια, διότι οι εποχές όπου μπορούσαμε να βασιστούμε στους άλλους έχουν παρέλθει» και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας «ενός πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού, πέραν του ΝΑΤΟ «για να δείξουμε στον κόσμο ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε και την ανάγκη «για αξιόπιστους συνοριακούς ελέγχους από τη Frontex, καθώς και για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Κλείνοντας, χαρακτήρισε την ίδια την Ευρώπη ως «την καλύτερη ευκαιρία για ειρήνη, ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί».

«Ο εθνικισμός και ο εγωισμός δεν πρέπει να έχουν ποτέ ξανά την ευκαιρία να ανθίσουν στην Ευρώπη. Η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη είναι το μέλλον μας. Και για αυτό το μέλλον αξίζει να παλέψει κάποιος» κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 04:30