Τον σεβασμό της Γερμανίας στο «δύσκολο αλλά απίστευτα σημαντικό» έργο των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πριν από την συνάντησή της, νωρίτερα απόψε, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με την καγκελαρία, επρόκειτο να τεθούν, η κατάσταση στην Συρία και στην Λιβύη, οι παγκόσμιοι στόχοι βιωσιμότητας και η προστασία του κλίματος.

«Η Γερμανία θα ήθελε να συμβάλει στις εργασίες της συνταγματικής επιτροπής» για την Συρία, δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στην Συρία είναι αναγκαίες πολιτικές αλλαγές, αλλά και νέο Σύνταγμα, διότι, όπως επισήμανε, «έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι συνθήκες, οι οποίες θα επέτρεπαν την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, κάτι που ακόμη δεν συμβαίνει». Εξίσου μεγάλης σημασίας, τόνισε η καγκελάριος, είναι η ειρηνευτική διαδικασία στην Λιβύη. Εξέφρασε δε, την ελπίδα, οι συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο στο υπουργείο Εξωτερικών, να συμβάλουν στην πολιτική σταθεροποίηση της χώρας. Αυτό, πρόσθεσε, θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στις χώρες του Σαχέλ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στις προτεραιότητες της προσεχούς περιόδου, έκανε ακόμη λόγο για την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Ψηφιακή Συνεργασία, καθώς και για την πολιτική προστασίας του κλίματος.

Ο κ. Γκουτέρες από την πλευρά του, περιέγραψε την Γερμανία ως «σταθερό υποστηρικτή των Ηνωμένων Εθνών, πυλώνα του πολυμερούς συστήματος και αυτή τη στιγμή, μια πολύ ισχυρή φωνή στο Συμβούλιο Ασφαλείας». 

Αναφερόμενος στην Συρία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι η κρίση έχει κρατήσει υπερβολικά πολύ καιρό. «Τα βάσανα του συριακού λαού είναι τρομακτικά», πρόσθεσε και, σε ό,τι αφορά την συνταγματική επιτροπή, σημείωσε ότι τώρα που σχηματίστηκε, είναι η ώρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι να συζητήσουν για το τέλος της διένεξης και να αρχίσουν να δημιουργούν τις συνθήκες για μια πραγματική πολιτική λύση από τους ίδιους τους Σύρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε ακόμη την «βαθιά ευγνωμοσύνη» του για την πρωτοβουλία της Γερμανίας να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο, η οποία θα συγκεντρώσει όλους εκείνους οι οποίοι εμπλέκονται στην κρίση της Λιβύης και να προσπαθήσουν επιτέλους να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια εκεχειρία και για μια πολιτική διαδικασία με στόχο την ειρήνη, η οποία θα συμβάλει και στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος χθες συνάντησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, συμμετείχε σήμερα στο 14ο Φόρουμ για το Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε στο Βερολίνο. «Η ψηφιακή τεχνολογία διαμορφώνει ιστορία και έχουμε συλλογική ευθύνη να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της, αλλά και να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να αποτρέψουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες και απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως είπε, δείχνει τον δρόμο. «Πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσουμε το ψηφιακό χάσμα μεταξύ χωρών, ανθρώπων και τάξεων και μεταξύ ανδρών και γυναικών, το οποίο συνδέεται με κοινωνικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες αποτελούν σοβαρή παγκόσμια απειλή», πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουτέρες, αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια για την προστασία του κλίματος και συνεχάρη την κυρία Μέρκελ για την νομοθεσία που πέρασε πριν από λίγες ημέρες, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα της Γερμανίας έως το 2050. «Είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι βασίζεται στην καθοδήγηση του Βερολίνου κατά την διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το β’ εξάμηνο του 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης