Μέσα στις επόμενες ώρες θραύσματα του Ερευνητικού Δορυφόρου Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) αναμένεται να πέσουν στη Γη, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί με ακρίβεια η τοποθεσία πτώσης τους, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της NASA.

«Ο UARS που έχει μέγεθος περίπου ενός λεωφορείου, θα περάσει πάνω από τον Καναδά, την Αφρική και την Αυστραλία, όπως και από τμήματα του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού (από τις 06:00 ως τις 10:00 το πρωί, ώρα Ελλάδας). Ο κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια είναι πάρα πολύ μικρός», ανέφερε εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας αργά χθες το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου θα καεί καθώς θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα, αλλά λόγω του μεγέθους του, ορισμένα τμήματα θα φτάσουν στην επιφάνεια της γης», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ειδικοί της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στο Ντάρμστατ της Γερμανίας αναμένουν ότι το τμήμα που δε θα καεί κατά την είσοδο του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα ανέρχεται σε περισσότερα από 500 κιλά και ότι τα υπολείμματά του υπάρχει πιθανότητα να διασπαστούν σε περίπου 20 τμήματα.

Οι πιθανότητες να πληγεί οποιοσδήποτε από τα θραύσματα είναι περίπου 1 στις 3.200. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 που ξεκίνησαν οι διαστημικές δραστηριότητες δεν υπάρχουν σύμφωνα με τη NASA επιβεβαιωμένες πληροφορίες για πρόκληση τραυματισμού ή σημαντικής ζημιάς σε ιδιοκτησίες από αντικείμενα που έπεσαν στη Γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης