Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας την πολιτική που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του στο αξίωμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ηγετών των αραβικών χωρών που φοβούνται μια έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτήν την εξ ορισμού ιστορική απόφαση, που θα αποτελέσει σταθμό της θητείας του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Ταυτόχρονα όμως, κινδυνεύει να απομονωθεί σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα να σβήσει και τις τελευταίες ελπίδες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε, στην ομιλία που εκφώνησε στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο φόντο τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και το πορτρέτο του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Επέμεινε όμως ότι πρόθεσή του είναι να αναγνωρίσει απλώς «μια πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο Τραμπ αναγνώρισε ότι τα συγκεκριμένα όρια της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ αποτελούν αντικείμενο των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένες να βοηθήσουν στη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Έχω την πρόθεση να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας», επεσήμανε.

Υπερασπιζόμενος μια απόφαση που θα έπρεπε «να έχει ληφθεί από καιρό», ο Τραμπ επέκρινε επίσης με δριμύτητα τους προκατόχους του που «δεν έκαναν αυτό που είχαν πει, ίσως επειδή τους έλειπε το θάρρος», όπως σχολίασε.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος», τόνισε.

«Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας, δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης», υπογράμμισε.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θεωρείται casus belli για τους Παλαιστίνιους που διεκδικούν την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του δικού τους κράτους.

Ο Τραμπ σκοπεύει επίσης να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως προβλέπει ένας αμερικανικός νόμος του 1995, ωστόσο για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και εξέφρασε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει ότι «η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Την ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ο Θεός να φυλάει το Ισραήλ, ο Θεός να φυλάει τους Παλαιστίνιους», αποφεύγοντας να αναφερθεί σε Παλαιστινιακή κρατική οντότητα.

Οι Παλαιστίνιοι απαντούν

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης», διαμήνυσε απόψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι αναγνωρίζει την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Αμπάς είπε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση.

Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ.

«Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ενημέρωσε τον κ. Αμπάς για την πρόθεσή του να αναγνωρίσει de facto την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέροντας εκεί την αμερικανική πρεσβεία, που τώρα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (OAP), Σαέμπ Ερακάτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “κατέστρεψε” τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ «απέκλεισε τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε ρόλο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Ερακάτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιεριχώ.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε νωρίτερα ότι ο Τραμπ «ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή».

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η απόφαση για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας την πόλη αυτή συνιστά «κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού», διαμηνύει σε επίσημη τοποθέτησή της η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Η οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους «να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και να αποκλείσουν το Ισραήλ».

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Χαμάς είχε απειλήσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το Ισραήλ επικροτεί

Το Ισραήλ χαιρέτισε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την ίδια ώρα που οι Παλαιστίνιοι καταδίκαζαν την απόφαση, προειδοποιώντας ότι καταργεί τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην ειρηνευτική διαδικασία.

Σε μια εξ ορισμού ιστορική ομιλία στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις ηγετών απ’ όλον τον κόσμο ότι η απόφασή του αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι επέμεναν ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μιας ιερής πόλης τόσο για τους Eβραίους, όσο και για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, θα πρέπει να αποφασιστεί κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του μίλησε για μια “ιστορική ημέρα” και “ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη”. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην πόλη αυτήν.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πρόσβαση των πιστών στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ πάντα θα διασφαλίζει την ελευθερία της λατρείας για τους Eβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους εξίσου», τόνισε.

Οι αντιδράσεις του αραβικού κόσμου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει έκτακτη σύνοδο το Σάββατο για την αναγνώριση από πλευράς των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον διεθνή οργανισμό.

Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία έχουν ζητήσει η σύνοδος να συγκληθεί στις 3 μ.μ., δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρεσβευτής Ντιάμπ αλ-Λουχ.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί τόνισε την Τετάρτη πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το Ιράν «καταδικάζει με δριμύτητα» την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, επεσήμανε σήμερα η Ισλαμική Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών και αναμετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν τα διεθνή ψηφίσματα.

Νωρίτερα σήμερα ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να ξεκινήσουν έναν πόλεμο προκειμένου να προστατεύσουν την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, είδε στην αμερικανική απόφαση μια απελπισμένη κίνηση, αποτέλεσμα της “ανικανότητας” των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο ισλαμικός κόσμος θα αντιταχθεί ασφαλώς σε αυτή τη συνωμοσία», είπε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Ροχανί δεσμεύτηκε να συμμετάσχει σε μια έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, την οποία συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος προκειμένου να επεξεργαστεί μια ενιαία απόκριση στις τελευταίες εξελίξεις.

Το Ιράν «δεν θα ανεχθεί μια παραβίαση των ιερών μουσουλμανικών τόπων» είπε εξάλλου ο Ροχανί σε ομιλία ενώπιον αξιωματούχων στην Τεχεράνη, αναφερόμενος στην επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ.

«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι σε αυτή τη μεγάλη συνωμοσία», πρόσθεσε μιλώντας ενώπιον πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων πολλών μουσουλμανικών χωρών, που συγκεντρώθηκαν στην ιρανική πρωτεύουσα.

Εξάλλου, το Πακιστάν η δεύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ότι είναι “αντίθετο αναμφίβολα” στην απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο λαός και η κυβέρνηση του Πακιστάν σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία την απόφαση που φέρεται να έλαβαν (σύμφωνα με ΜΜΕ) οι Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην κατεχόμενη πόλη Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ, τροποποιώντας εξ αυτού του γεγονότος το νόμιμο και ιστορικό καθεστώς της πόλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Σαχίντ Χακάν Αμπάσι.

Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ είναι το αραβικό όνομα της Ιερουσαλήμ. Στο κείμενο του Πακιστάν δεν γίνεται καμία αναφορά στο Ισραήλ. Το Πακιστάν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, μια χώρα την οποία απαγορεύεται να επισκεφθούν οι πολίτες του.

Ένα τέτοιο βήμα «που θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα αγνοούσε δεκαετίες συναίνεσης στο θέμα, θα υπονόμευε την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε προοπτική βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πακιστανική κυβέρνηση, “αντίθετη αναμφίβολα” στην απόφαση που αναμένεται να λάβει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να “απόσχουν” από κάθε ενέργεια προς αυτό τον σκοπό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την “ανεύθυνη” ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την ενέργεια αυτή.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ένας εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο. Η διαμαρτυρία ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, αν και ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν νομίσματα και άλλα αντικείμενα εναντίον του προξενείου.

«Καταδικάζουμε την ανεύθυνη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση… το να δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ» επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να επανεξετάσει αυτή την εσφαλμένη απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και να αποφύγει ενέργειες των οποίων δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες και οι οποίες θα πλήξουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα και το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

«Αυτή η απόφαση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Αν χρειαστεί η Τουρκία θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ».

«Ένα τέτοιο μέτρο δεν θα χρησιμεύσει σε κάτι άλλο παρά στο να εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις», επεσήμανε ο Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Άγκυρα με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας. Από την πλευρά του ο Ιορδανός μονάρχης σημείωσε ότι η ιερή πόλη είναι «κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα» της περιοχής.

«Απευθύνω από το βήμα αυτό μια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα: προσέξτε μην λάβετε κανένα μέτρο που θα στόχευε στο να τροποποιηθεί το νόμιμο καθεστώς της Ιερουσαλήμ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το πεπρωμένο δισεκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να ικανοποιήσει τις προσωπικές του επιθυμίες», προειδοποίησε ο Τούρκος ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι η Ιερουσαλήμ θεωρείται «κόρη οφθαλμού για όλους τους μουσουλμάνους».

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Μουμενί, σε ένα δελτίο τύπου.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι αυτή η ενέργεια του Τραμπ είναι νομικά άκυρη καθώς «εδραιώνει την ισραηλινή κατοχή στον ανατολικό τομέα της πόλης».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας υπενθύμισε ότι επεσήμανε στον Ντόναλντ Τραμπ την «ανησυχία» του ενόψει των ανακοινώσεών του σήμερα και κατόπιν σημείωσε ότι «είναι επιτακτικό να εργαστούμε με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για την ειρήνη μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών».

Μια τέτοια διευθέτηση θα επέτρεπε στους Παλαιστίνιους «να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο Κράτος στο πλευρό του Ισραήλ με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το να αδιαφορείτε για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων, των Παλαιστινίων και των χριστιανών στην Ιερουσαλήμ το μόνο που θα κάνει είναι να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και να υπονομεύσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Αμπντάλα.

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επεσήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σήμερα, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

«Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων», τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συζήτησε τις “πολύ σημαντικές εξελίξεις” στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι προέτρεψε τον Τραμπ να «μην περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις την απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας. Ο Σίσι επεσήμανε ότι η χώρα του απορρίπτει την ενέργεια των ΗΠΑ όπως και «οποιεσδήποτε συνέπειες προκύπτουν ως επακόλουθο», όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή έφερε την ειρηνευτική διαδικασία πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ενδεχομένως και την παγκόσμια σταθερότητα, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Αούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε «θανατική καταδίκη» για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον «επικίνδυνη κλιμάκωση», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

«Κήρυξη πολέμου» χαρακτήρισε το εργατικό συνδικάτο UGTT της Τυνησίας την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Η διεθνής κοινότητα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

«Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον Τραμπ και την αμερικανική πολιτική ηγεσία να σεβαστούν το status quo της Ιερουσαλήμ, σε εναρμονισμό με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον Τραμπ και την αμερικανική πολιτική ηγεσία να σεβαστούν το status quo της Ιερουσαλήμ, σε εναρμονισμό με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη “σοβαρή ανησυχία της” μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην προοπτική της ειρήνευσης», τόνισε.

«Οι προσδοκίες και των δύο πλευρών θα πρέπει να εκπληρωθούν και να βρεθεί ένας τρόπος, μέσω διαπραγματεύσεων, για να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας και των δύο κρατών», πρόσθεσε η Μογκερίνι στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Η γερμανική κυβέρνηση «δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών» τόνισε η καγκελάριος, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή είναι απίθανο κάτι τέτοιο να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

«Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της», είπε ο εκπρόσωπος. «Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί, όσον αφορά την προοπτική για την ειρήνευση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της για την εξέλιξη και προειδοποίησε για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι «λυπηρή» και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν τη στηρίζει. Όπως επεσήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Το Συμβούλιο των Γαλλικών Εβραϊκών Θεσμών (Crif) κάλεσε με ανακοίνωσή του τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κατά το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Crif χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και να μεταφέρει προσεχώς την πρεσβεία των ΗΠΑ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης. Το Εβραϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης τον πρόεδρο Μακρόν να ακολουθήσει «την ίδια θαρραλέα πορεία ώστε να επανεκκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος για να καταλήξουμε μέσω της διαπραγμάτευσης σε μια βιώσιμη ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ. Το Μεξικό θα παραμείνει προσηλωμένο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε.

«Το Μεξικό θα διατηρήσει τη στενή και φιλική διμερή σχέση του με το κράτος του Ισραήλ, όπως αποδείχτηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού (του Ισραήλ) Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα μας και θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τις ιστορικές διεκδικήσεις του παλαιστινιακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά διαμήνυσε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί «μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης».

Το ιστορικό της σύγκρουσης

Από το 1948, οπότε και ιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ, ουδεμία χώρα είχε αναγνωρίσει μέχρι σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και όλες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ κατέλαβε από τους Παλαιστίνιους το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967, ωστόσο οι τελευταίοι θεωρούν το τμήμα αυτό μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους.

Από το 1948, οπότε και ιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ, ουδεμία χώρα είχε αναγνωρίσει μέχρι σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ΙσραήλΤο ζήτημα της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της διαμάχης Ισραηλινών και Παλαιστινίων για δεκαετίες, με τους δεύτερους να έχουν την υποστήριξη των Αράβων και ευρύτερα του ισλαμικού κόσμου.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο του 1993 μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, ο τελικός συμβιβασμός γύρω από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα αποφασιστεί στην τελευταία φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών των δύο πλευρών.

Τις πέντε δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από το 1967, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει περί τους 12 οικισμούς Εβραίων εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με συνολικό πληθυσμό περί τις 200.000. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι, ωστόσο το Ισραήλ αμφισβητεί αυτή τη θέση.

Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ του συνόλου της πόλης ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους αναμένεται να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του Τελ Αβίβ έναντι των διεθνών επικριτών του για τον εποικισμό των Κατεχομένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης