Μεσανατολικό: Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ραμάλα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 11:13
Μεσανατολικό: Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ραμάλα

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα (3/10), από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θέατρο των πιο αιματηρών βίαιων επεισοδίων εδώ και σχεδόν επτά χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ και του AFP.

Οι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν «από σφαίρες» από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στον καταυλισμό προσφύγων αλ Τζαλαζούν, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, πρόκειται για τον 19χρονο Μπάσελ Μπασμπούς και τον 21χρονο Χάλεντ Άνμπαρ. Ένας τρίτος νέος, ο 19χρονος Ρααφάτ Χαμπάς, τραυματίστηκε σοβαρά.

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ σημείωσε ότι άνοιξε πυρ και «εξουδετέρωσε δύο υπόπτους» που «προσπάθησαν» να ρίξουν το αυτοκίνητό τους πάνω σε στρατιώτες, μετά τη σύλληψη «ατόμου που ήταν ύποπτο για τρομοκρατική δραστηριότητα».

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου των δύο νέων ομάδα του AFP είδε διαδηλωτές να καίνε λάστιχα αυτοκινήτων και να κλείνουν έναν δρόμο.

Εξάλλου έγινε έκκληση για γενική απεργία στη Ραμάλα, με ομάδες νέων να περιπολούν τους δρόμους και να ζητούν από τα καταστήματα να κλείσουν τη Δευτέρα.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και μέλη ένοπλων ομάδων, έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, οι οποίες αυξήθηκαν έπειτα από μια σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων την άνοιξη που προκάλεσαν τον θάνατο συνολικά 20 ανθρώπων.

Επτά χρόνια

Το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε στις 20 Σεπτεμβρίου ότι έχει 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από την αρχή του έτους από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Έκτοτε άλλοι δέκα Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

Ο απολογισμός αυτός είναι ο υψηλότερος μετά το κύμα βίας που σημειώθηκε στα τέλη του 2015 και τις αρχές του 2016 στη Δυτική Όχθη.

Την Κυριακή ο συνήγορος του πολίτη του Ισραήλ Ματανιάχου Ένγκλμαν προειδοποίησε ότι η γραμμή ανεφοδιασμού του στρατού δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των επιχειρήσεων που διεξάγονται στη Δυτική Όχθη.

«Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μια σημαντική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή ενδέχεται να διαρκέσει καιρό», είχε εκτιμήσει.

Επίσης την Κυριακή σημειώθηκαν στη Δυτική Όχθη δύο επιθέσεις με πυροβόλο όπλο κοντά στη Ναμπλούς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δύο ελαφρά τραυματίες Ισραηλινοί : ένας οδηγός οχήματος και ένας στρατιώτης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 14:43