Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη χθες Πέμπτη (22/12) τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανακοίνωσε την προηγουμένη πως είναι σε θέση να σχηματίσει νέα κυβέρνηση —δεξιότερη από ποτέ— στο Ισραήλ, καλώντας τον ταυτόχρονα να δεσμευτεί στην υπεράσπιση κοινών «αξιών», ιδίως στον σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών προκειμένου να εξασφαλιστούν εξίσου «ασφάλεια, ευκαιρίες, ευημερία και αξιοπρέπεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα είμαστε ευτυχείς να εργαστούμε στο πλευρό του Ισραήλ για να προωθήσουμε τα συμφέροντα και τις αξίες που βρίσκονται εδώ και καιρό στην καρδιά της σχέσης μας», είπε.

Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως έκλεισε συμφωνία για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ με τους εταίρους του, υπερορθόδοξα κόμματα και κόμματα της άκρας δεξιάς.

Ερωτηθείς εάν η αμερικανική διπλωματία θα συνεργαστεί με τα πιο ριζοσπαστικά μέλη της επόμενης κυβέρνησης, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ θα «κρίνουν τους ισραηλινούς εταίρους μας στη βάση των πολιτικών που εφαρμόζουν, όχι των προσωπικοτήτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον συνηθίζει να έχει «πολύ ειλικρινείς συζητήσεις» για τις διαφωνίες της με το Ισραήλ διότι οι δύο χώρες έχουν σχέση «δυνατή σαν βράχο».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτή του Μπαράκ Ομπάμα ήταν πολύ γνωστό πως ήταν εξαιρετικά κακές.

Η κυβέρνηση την οποία ετοιμάζεται να σχηματίσει ο νικητής, μαζί με τους συμμάχους του, των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ο κ. Νετανιάχου —ο πολιτικός που έχει μείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ή άλλη πολιτικό από ιδρύσεως του ισραηλινού κράτους (1996-1999, 2009-2021)— θα είναι, υπογραμμίζουν αναλυτές, η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης