Μεσολάβηση από τις ΗΠΑ για την κρίση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016, 06:05
Μεσολάβηση από τις ΗΠΑ για την κρίση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι συνομίλησε πολλές φορές την Τρίτη με σαουδάραβες και ιρανούς αξιωματούχους για να ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ τους, και σχεδιάζει να μιλήσει και με άλλους επισήμους στη περιοχή, είπε χθες το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν τη Κυριακή αφού ιρανοί εισέβαλλαν στη πρεσβεία της στην Τεχεράνη διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση το Σάββατο ενός σιίτη ιερωμένου και 46 άλλων οι οποίοι κατηγορούνταν για τρομοκρατικές πράξεις.

Η αποξένωση μεταξύ των δύο ανταγωνιστών στη περιοχή -της Σαουδικής Αραβίας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σουνίτες, και του Ιράν, όπου η πλειοψηφία είναι σιίτες - θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες του Κέρι να συναφθεί συμφωνία ειρήνης που θα θέσει τέλος στον σχεδόν πενταετή εμφύλιο στη Συρία.

Στα τηλεφωνήματά του των τελευταίων 24 ωρών τα οποία περιελάμβαναν συνομιλίες με τον αναπληρωτή διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ο Κέρι τόνισε τη σημασία της προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

"Ένα από τα βασικά σημεία που έχει στο νου είναι να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, να αποκατασταθεί κάποια αίσθηση ηρεμίας, να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών, αλλά επίσης και να τονιστεί το ότι υπάρχουν άλλα, πιό επιτακτικά, θέματα στη περιοχή", είπε ο Κίρμπι.

"Το να μην αφεθεί η διαδικασία της Βιέννης να κολλήσει ή να πάει πίσω αποτελεί σαφώς προτεραιότητα για αυτόν", είπε, αναφερόμενος στις συνομιλίες στην αυστριακή πρωτεύουσα που έφεραν στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών αξιωματούχους των δύο χωρών για να τεθεί τέλος στον συριακό πόλεμο.

Το Ιράν στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στους αντικαθεστωτικούς, ενώ η Σαουδική Αραβία προωθεί την απομάκρυνσή του από τον εμφύλιο στον οποίο τουλάχιστον 250.000 άτομα έχουν σκοτωθεί και πάνω από 10 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, είτε εσωτερικά στη χώρα είτε στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.

Τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν να φέρουν σύρους κυβερνητικούς και αντιφρονούντες σε απ' ευθείας συνομιλίες στη Γενεύη στις 25 Ιανουαρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016, 06:08