Διέκοψε τις σχέσεις του με το Βρετανικό Μουσείο το Ιράν, επειδή δεν δάνεισε τελικά στην Τεχεράνη έναν αρχαίο περσικό θησαυρό, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν έθεσε διορία δύο μηνών στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να επιτρέψει τη δημόσια έκθεση του λεγόμενου “Κυλίνδρου του Κύρου” που σχετίζεται με τον Πέρση βασιλιά του 6ου π.Χ. αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βρετανικό Μουσείο, ωστόσο, είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι τα σχέδια για την παράδοση αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού θησαυρού καθυστερούν λόγω αδιευκρίνιστων “τεχνικών” ζητημάτων.

Σύμφωνα με τον Χαμίντ Μπακάιε, τον επικεφαλής του κρατικού Οργανισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το μουσείο πρότεινε να παραδώσει τον Κύλινδρο τον Ιούλιο, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.

Για τον λόγο αυτόν, η Τεχεράνη διακόπτει τους δεσμούς της με το Βρετανικό Μουσείο, δηλαδή τη συνεργασία της σε αρχαιολογικό, εκθεσιακό και ερευνητικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός σκοπεύει, επίσης, να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην UNESCO, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν υπέστη οικονομική ζημία ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Κύρος θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ιστορικές προσωπικότητες της αρχαίας Περσίας, που κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου, δύο αιώνες προτού η περιοχή κατακτηθεί από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Το 539 π.Χ. ο Κύρος κατέλαβε τη Βαβυλώνα (στο σημερινό Ιράκ) και απελευθέρωσε τους Εβραίους που ζούσαν εκεί σε αιχμαλωσία.

Πιστεύεται, επίσης, ότι εξέδωσε ένα διάταγμα, το οποίο χαράχθηκε στον Κύλινδρο που φέρει το όνομά του και θεωρείται ως ο πρώτος καταστατικός χάρτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης