Και δεύτερο αγκάθι «φύτρωσε» για τους 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Μετά το εκκωφαντικό «ΟΧΙ» των Ιρλανδών στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, οι «27» φοβούνται ότι και η Δημοκρατία της Τσεχίας δε θα την επικυρώσει, ενώ και η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί, λόγω ενός νομικού κενού.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης μέσω του τσεχικού κοινοβουλίου «πάγωσε» έπειτα από απόφαση της Γερουσίας να παραπέμψει το κείμενο στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αποφανθεί κατά πόσο οι κανόνες είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα της χώρας. Η ετυμηγορία του κοινοβουλίου στην Πράγα δεν αναμένεται πριν από τον προσεχή Οκτώβριο.

Η Τσεχία επεδίωξε κατά τη Σύνοδο Κορυφής να μπλοκάρει κάθε επίσημη αναφορά σε συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης, αλλά τελικώς επήλθε συμβιβασμός με τη συμπερίληψη της προαναφερθείσας υποσημείωσης στο κείμενο συμπερασμάτων, έπειτα από συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Τσεχίας, της Γερμανίας και της προεδρεύουσας Σλοβενίας.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, δήλωσε μάλιστα στις Βρυξέλλες ότι δε θα στοιχιμάτιζε ούτε 100 κορόνες σε ένα τσεχικό ναι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί της ουσίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε απλώς να παραπεμφθεί η διαχείριση του ιρλανδικού «ΟΧΙ» στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, όταν την προεδρία θα έχουν οι Γάλλοι.

Αυτό συνεπάγεται ότι πέφτει στο κενό ο στόχος της έναρξης ισχύος της Συνθήκης από 1ης Ιανουαρίου, βάσει του αρχικού προγραμματισμού.

Η Ιρλανδία δεν πιέζεται για να δώσει άμεσα λύσεις καλείται έως τον Οκτώβριο να αναλύσει την έκβαση του δημοψηφίσματος και να εισηγηθεί τρόπους διεξόδου από τη θεσμική κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα θεσμική κρίση δημιουργεί προβληματισμό για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ με τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει ξεκάθαρα από τις Βρυξέλλες ότι δίχως τη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διεύρυνση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης