Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Επικαλούμενος μία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των ζώων, ο Ιταλός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Ευρωπαίων και Μεταρρυθμιστών Sergio Berlato, εξέφρασε, σε ερώτηση του προς την Κομισιόν, τούς φόβους του για το τι «μέλλει γενέσθαι» με την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπως, χαρακτηριστικά ανέφερε, η αφρικανική πανώλη των χοίρων οδήγησε στη θανάτωση 1,3 εκατομμυρίων χοίρων, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές ζημιές στον τομέα των τροφίμων, που έχουν ήδη επηρεαστεί σοβαρά από την πρόσφατη οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται στη Γερμανία και φοβάται ότι γρήγορα θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στο ερώτημα, ποια μέτρα μπορεί να λάβει η Κομισιόν, για να περιορίσει την διάδοση της στην Ευρώπη, η αρμόδια Επίτροπος της Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σε απάντηση της, αφού αναφέρθηκε σε «πρωτοβουλίες» πού έχει αναλάβει η Κομισιόν, για την αποτροπή της εισόδου της νόσου στην ΕΕ, κατέληξε στο ότι «Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου εξάπλωσης της πανώλης των χοίρων»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κας Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (15.1.2021)

– Από τα πρώτα στάδια της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) στα σύνορα της ΕΕ, η Επιτροπή ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες, για να αποτρέψει την είσοδο της νόσου στην ΕΕ, και αργότερα για να την περιορίσει σε ορισμένες περιοχές στην ΕΕ.

– Έχει θεσπιστεί ειδική νομοθεσία για τον έλεγχο της ASF. Όλες οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Επιτροπή για την ASF, συμπεριλαμβανομένης μιας συγκεκριμένης στρατηγικής προσέγγισης της ΕΕ για την ASF, της σχετικής νομοθεσίας και άλλων εγγράφων καθοδήγησης, αναπτύσσονται και ενημερώνονται συνεχώς σε στενή συνεργασία και με την υποστήριξη των κρατών μελών, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και αποκτήθηκαν εμπειρία.

– Η Επιτροπή συνεργάζεται συνεχώς με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των κυνηγών, και προωθεί τον στενό συντονισμό και την ευαισθητοποίηση σε επίπεδο κρατών μελών και παγκοσμίως.

– Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή μέτρων ελέγχου και υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου έχει εμπλακεί επιπλέον εκπαιδευμένο προσωπικό, για παράδειγμα για την αναζήτηση νεκρού αγριόχοιρου ή για την πραγματοποίηση στοχευμένου κυνηγιού σε μολυσμένες περιοχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης