Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό των διεθνών κέντρων αποφάσεων και των τοπικών παραγόντων από την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας -συνεπικουρούμενη από τον βασικό της σύμμαχο στην περιοχή, την Αίγυπτο- να πρωτοστατήσει στη διπλωματική απομόνωση του Κατάρ, άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες αντιδράσεις.

Το Κατάρ ανακοίνωσε, διά του υπουργού Εξωτερικών, πως δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε μια κλιμάκωση της έντασης​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ενέργεια αυτή ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να παρέμβει. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, από τη στιγμή που το Κατάρ είναι ο βασικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή παράλληλα με τη Σαουδική Αραβία. Ο Τίλερσον, αφού κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να διατηρήσουν την ενότητά τους, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε ετοιμότητα για να προσφέρουν κάθε βοήθεια στην κατεύθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας των χωρών του Περσικού Κόλπου και γενικότερα της περιοχής. 
Τον διάλογο υποστηρίζει και η Τεχεράνη, η οποία είναι και ο βασικός στόχος αυτής της κίνησης της Σαουδικής Αραβίας, που εδώ και πολύ καιρό έχει εμπλακεί σε έναν διαρκή πόλεμο επιρροής έναντι του Ιράν με κύριο χώρο εκδήλωσης αυτού του πολέμου την Υεμένη. 

Το Κατάρ ανακοίνωσε, διά του υπουργού Εξωτερικών, πως δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε μια κλιμάκωση της έντασης. Παρατηρείται, δε, μια σειρά από συνεννοήσεις μεταξύ των αραβικών χωρών της περιοχής, όπως του Ιράκ, με άλλες μεγάλες ισλαμικές χώρες, όπως την Ινδονησία, αλλά και κυβερνήσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, όπως το Κουβέιτ και το Ομάν, που δεν έχουν λάβει μέρος σε αυτήν τη διπλωματική απομόνωση του Κατάρ.

Στο παιχνίδι και το Ισραήλ

Στη διπλωματική κρίση εμφανίστηκε και το Ισραήλ, το οποίο προφανώς προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από αυτήν τη διαδικασία. Το Τελ Αβίβ με ανακοίνωσή του δείχνει διατεθειμένο να ενισχύσει τις σχέσεις του με το Κατάρ. Σημειώνεται πως το μικρό αυτό κρατίδιο του Κόλπου, το οποίο διαθέτει και τον μεγαλύτερο ασκό φυσικού αερίου στον κόσμο, αποτελεί μια υποτυπώδη εμπορική αντιπροσώπευση του Ισραήλ, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στον αραβικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την περιοδεία Τραμπ σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ ξέσπασε η διπλωματική αυτή κρίση, της οποίας στόχος δεν είναι αυτός που φαίνεται, δηλαδή το Κατάρ, αλλά το Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ ευρισκόμενος στη Σαουδική Αραβία ζήτησε την απομόνωση της Τεχεράνης και χαρακτήρισε το Ιράν ως κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία. Οι εξελίξεις έκτοτε ήταν ραγδαίες.

«Τσίμπησε» το πετρέλαιο

Μία πρώτη επίπτωση από την αραβική κρίση, ιδιαίτερα στον Περσικό Κόλπο, είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε αρχίσει μια πτωτική πορεία. Οι χαμηλές πτήσεις του «μαύρου χρυσού» ανησυχούσαν τις παραγωγές χώρες καθώς και τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Η πρωτοβουλία του Ριάντ, κατά κύριο λόγο, έρχεται δύο 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της αραβοκουρδικής συμμαχίας στη Συρία ότι άρχισε η τελική επίθεση στη Ράκα, την πρωτεύουσα του ISIS​Υπενθυμίζεται πως το μικρό κράτος του Κατάρ εισάγει τα πάντα και εξαρτάται άμεσα για την επιβίωσή του από τις εμπορικές σχέσεις που διαθέτει με τις άλλες χώρες του Κόλπου και κυρίως τη Σαουδική Αραβία. Ήδη, οι ενδείξεις πανικού από τους πολίτες που σπεύδουν να αγοράσουν τα πάντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ για να διαθέτουν αποθέματα μαρτυρούν και το μέγεθος της εξάρτησης του Κατάρ από τους γείτονές του για την εισαγωγή όχι μόνο ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και την εισαγωγή όλου του φάσματος αγαθών που είναι αναγκαία για την επιβίωσή του.

Η Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πολιτική και στρατιωτική της επιρροή σε ένα ρευστό περιβάλλον στον αραβικό κόσμο, με τον οποίο είναι σε άμεση γειτνίαση, κυρίως μετά τους πολέμους στο Ιράκ, επιχείρησε να εδραιώσει την κυριαρχία της, έχοντας εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης μεταξύ σιιτών και σουνιτών -στον οποίο πόλεμο έχει παρέμβει, όπως είναι φυσικό, και το Ιράν. Η κατάσταση στην Υεμένη είναι τραγικά αδιέξοδη και εξαιρετικά προσοδοφόρα στη δημιουργία πυρήνων του φανατικού Ισλάμ, δηλαδή της αλ Κάιντα και του ISIS.

Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι η πρωτοβουλία του Ριάντ, κατά κύριο λόγο, έρχεται δύο 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της αραβοκουρδικής συμμαχίας στη Συρία ότι άρχισε η τελική επίθεση στη Ράκα, την πρωτεύουσα του Iσλαμικού Χαλιφάτου.

Κοινό μυστικό

Όπως τονίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, πρόσφατα είχε διαρρεύσει μέσω Wikileaks μία συνομιλία μεταξύ της υποψηφίας των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον και του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και συνεργάτη του Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Ποντέστα. Κατά τη διάρκειά της γινόταν η αποκάλυψη πως Σαουδική Αραβία και Κατάρ βρίσκονταν πίσω από τη χρηματοδότηση της αλ Κάιντα.

Επί της ουσίας, το περιβάλλον του Λευκού Οίκου δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να συζητεί μια πληροφορία που ήταν κοινός τόπος στην παγκόσμια σκηνή, αφού ήταν γνωστή η άμεση σχέση σε επίπεδο χρηματοδότησης και ενίσχυσης μεταξύ του Μπιν Λάντεν και της Σαουδικής Αραβίας.

Παρ’ όλα αυτά, το Κατάρ εξακολουθούσε και εξακολουθεί να είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή με στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, η οποία επιχειρεί από την Ντόχα σε όλο τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα στο Ιράκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης